Valdība piešķir naudu valsts galvoto studiju un studējošo kredītu procentu atmaksai

Šodien ar valdības lēmumu no valsts budžeta līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem tika piešķirti 1 133 454 lati valsts galvoto studiju un studējošo kredītu ilgtermiņa saistību nokārtošanai un procentu maksājumu veikšanai par oktobrī izsniegtajiem kredītiem.

Papildus finansējuma nepieciešamību Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) pamato ar straujo RIGIBOR procentu likmju kāpumu no šī gada jūnija, sasniedzot 25,09%, taču sākotnēji valsts budžetā paredzētie līdzekļi 5 298 425 latu apmērā nodrošināta ilgtermiņa saistību izpildi procentu maksājumiem ar nosacījumu, ka 2009.gada pirmajam pusgadam noteiktā sešu mēnešu RIGIBOR procentu likme ir 14,1%, bet gada otrajam pusgadam ieplānotā šī pati likme nepārsniedz 12,8%.

Lai valsts varētu šajā gadā nomaksāt procentu maksājumus, būtu nepieciešami papildus 3 988 835 lati, kas nozīmē, ka arī ar valdības papildus piešķirtajiem līdzekļiem procentu maksājumus par izsniegtajiem studiju un studējošo kredītiem novembrī un decembrī šobrīd nav iespējams nodrošināt.

Ministrija arī norādījusi, ka šobrīd būtu sarežģīti mainīt kreditēšanas galvojuma apkalpošanas līgumos izsolē noteikto mainīgo procentu likmi uz fiksētu kredīta procentu likmi vai EURIBOR procentu likmju indeksu, jo tam nepieciešama visu pušu - Finanšu ministrijas, IZM un kredītiestāžu vienošanās.

Bez tam kredītiestādēm vajadzētu vienoties ar kredītņēmējiem un izdarīt grozījumus noslēgtajos aizdevuma līgumos, kas, ņemot vērā to, ka šobrīd ir noslēgti vairāk nekā 56 000 aizdevuma līgumu par studiju un studējošā kredīta izsniegšanu, ir ļoti problemātiski.

Atklāts paliek jautājums arī par to, vai vienošanās ceļā noteikto procentu likme būs saimnieciski izdevīgākā un kas apstiprinās šo procentu likmi, uzsver ministrija.

Svarīgākais