Nosaka kārtību, kādā sniedz galvojumus ģimenēm ar bērniem mājokļa iegādei vai būvei

Valdība šodien pieņēmusi Ministru kabineta noteikumus par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai, kas nosaka kārtību, kādā VAS "Latvijas Hipotēku un zemes banka" izsniedz galvojumus ģimenēm ar bērniem aizdevumam dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai.

Galvojumi ņemtā aizdevuma nodrošināšanai paredzēti dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai personām, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns, un īrniekiem vai viņu ģimenes locekļiem, ja tie lieto dzīvojamo telpu denacionalizētā vai likumīgajam īpašniekam atdotā mājā un ir to lietojuši līdz īpašuma tiesību atjaunošanai.

Noteikumi paredz, ka "Hipotēku bankai" piecu darbdienu laikā būs jāizskata galvojuma pieteikumi, tiem pievienotie dokumenti un jāpieņem lēmums par galvojuma izsniegšanu vai atteikumu.

Galvojuma apmēru izsaka kā naudas summu valūtā, kādā piešķirts aizdevums. Aizņēmējam atmaksājot aizdevumu, piešķirtais galvojuma apmērs samazinās par atmaksāto aizdevuma pamatsummas daļu.

Pieņemtie noteikumi nosaka, ka "Hipotēku banka" galvojumu izsniedz uz termiņu, kas nepārsniedz desmit gadus, un par galvojuma izsniegšanu tiek noteikta vienreizēja maksa 2,5% apmērā no piešķirtās galvojuma summas.

Noteikumu anotācijā teikts, ka "Hipotēku banka" jau šā gada 1.jūlijā vēstulē Ekonomikas ministrijai norādījusi, ka, apstiprinot noteikumus, iedzīvotājiem un bankām var rasties iespaids, ka "Hipotēku banka" atsāk izsniegt galvojumus. Banka uzskata, ka, nenodrošinot atbilstošu finansējumu, noteikumu projekta pieņemšana nav vēlama, lai neradītu iedzīvotājos neizpratni un neapmierinātību.

Savukārt Ekonomikas ministrija norāda, ka noteikumi izstrādāti saskaņā ar Ministru kabineta 2009.gada 7.aprīļa noteikumu Nr.300 "Ministru kabineta kārtības rullis" 236.punktu, kurā ministrijai dots uzdevums šādus noteikumus izstrādāt, tāpēc kritiski esot vērtējams bankas viedoklis attiecībā uz iespēju noteikumus neizdot.

Svarīgākais