Rīgas budžets saruks par 80 miljoniem latu

Rīgai savi nākmā gada izdevumi jāsamazina par 80 miljoniem latu. Tā uzsver Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs.

Rīgas pašvaldības budžetā prioritātes nākamgad ir sociālā palīdzība, izglītība, investīcijas. Tādēļ 2010. gadā Rīgas budžetā par diviem miljoniem latu ir palielināti izdevumi sociālajai palīdzībai, pārējās jomās ir ievērojams samazinājums, jo pašvaldība nesaņems vairākas būtiskas dotācijas, piemēram, sabiedriskajam transportam.

Pēc iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārdales Rīgas budžets zaudēs deviņus miljonus latu, taču neatkarīgi no tā "saglabāsim, ko uzskatām par svarīgu - sociālie pabalsti, drošība, atlaides maznodrošinātajiem", situāciju skaidroja N. Ušakovs.

Kā sacīja Rīgas mērs, pēc algu samazināšanas par 50% visi pedagogi ir kļuvuši par maznodrošinātajiem, tāpēc Rīgas dome saglabās 17 latu piemaksu visiem pedagogiem.

Pēc Ušakova teiktā, lai gan pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" nākamgad paredzēts samazinājums par 11 miljoniem latu, tiks saglabātas atlaides dažādām iedzīvotāju kategorijām braukšanai sabiedriskajā transportā.

Rīgas pašvaldības budžeta prioritāte ir arī investīcijas, lai vēlāk no tām palielinātu ieņēmumus. Kā vienu no tām Ušakovs minēja parku, koku, skulptūru izgaismošanu, kam paredzēts tērēt pusmiljonu latu. Pēc mēra teiktā, tās ir investīcijas tūristu piesaistei.

Ekonomika

Demogrāfijas rādītāji iezīmē nākotnes pensionāru ainu drūmās krāsās. Jau pēc 25 gadiem, šodienas darbinieks, dodoties pelnītā atpūtā, pensijā saņems tikai trešdaļu no vidējās algas valstī. Atrast naudu, lai izmaksātu pensijas, valstij būs grūti. Taču ar saviem šī brīža lēmumiem valsts grib apsolīt maksāt vēl vairāk. Latvijas Televīzijas raidījums “de facto” ziņo, ka 1% pārnese uz 1. pensiju līmeni četru gadu laikā papildinās speciālo budžetu par 616 miljoniem eiro, bet par atmaksu nākotnē skaidras vīzijas nav.

Svarīgākais