Rimšēvičs iesaka nesteigties ar nodokļu maiņu

© F64

Nepašaubāmi - ir jāsamazina iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un darbaspēka nodokļu likmes, taču pagaidām to pārskatīšanai nav īstais laiks, jo tādējādi tiks sekmēta inflācija, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs uzskata, ka gadījumā, ja spiediens uz inflāciju palielināsies, valdībai var nākties domāt par PVN likmju samazināšanu šā gada otrajā pusē. Jau tuvākajā laikā ar premjeru un finanšu ministru plānotas sarunas par cenu pieauguma spiediena samazināšanu. Pievienotās vērtības nodokļu likmes samazināšana gan iespējama tikai ar pietiekošu kontroli pār uzņēmējiem, lai tie to neizmantotu ļaunprātīgi un cenas tiešām samazinātu.

"Gan PVN likmes pacelšana, gan IIN likmju samazināšana darbotos tikai inflācijas paaugstināšanas virzienā," brīdināja centrālās bankas vadītājs.

Viņš ieteica nevis pacelt PVN pamata likmi, bet gan samazināt. Rimšēvičs uzskata, ka šā gada otrā puse ir pēdējais laiks, kad to vajadzētu darīt, jo tādējādi tiktu iegrožots cenu kāpums. "Bet valdībai būtu jāseko līdzi, vai uzņēmēji un tirgotāji šo samazināto likmi neizmanto savās interesēs un cenas neatstāj tādas, kādas bija," norādīja Rimšēvičs.

Par spīti lielajai neskaidrībai par naftas cenām un piesardzību eirozonā, Latvijas Banka šī gada inflācijas prognozi pagaidām nemaina, saglabājot to 2,4% līmenī. Tāpat centrālā banka atstāj nemainīgu iekšzemes kopprodukta pieauguma prognozi - 1,3%, ko tāpat kā inflācijas prognozi, gan varētu pārskatīt.

Svarīgākais