PVD: Nav pamata bažām par kaitīgās Polijas gaļas parādīšanos Latvijas tirgū

Latvijas iedzīvotājiem nav jāuztraucas par aizdomīgu Polijas gaļas izstrādājumu parādīšanos vietējā tirgū, jo neviens no Latvijas uzņēmumiem nesadarbojas ar poļu firmām, kuras gaļas ražošanā izmantojušas tehnisko sāli, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavackis.

Kā ziņots, Lietuvas gaļas pārstrādātāji brīdinājuši patērētājus piesardzīgi vērtēt gaļas izstrādājumus no Polijas, jo krāpnieki gaļas pārstrādes uzņēmumiem piegādājuši rūpniecisko sāli, kas nav domāts lietošanai pārtikā.

"Polijas pārtikas uzraudzības insitūcijas identificējušas firmas, kas piegādājušas tehnisko sāli, kā arī uzņēmumus, kas to izmantoja gaļas produktu ražošanā, un šo uzņēmumu sadarbības partnerus. Latvija nefigurē to valstu sarakstā, uz kurām nonākusi minētā produkcija, tāpat neviens Latvijas uzņēmums nav sadarbojies ar minētajām firmām," sacīja Zavackis.

Viņš arī norādīja, ka saskaņā ar zinātnieku pētījumiem rūpnieciskā sāls deva Polijā ražotajos produktos nav bijusi bīstama veselībai.

"Polijas pārtikas uzraudzības institūciju eksperti un zinātnieki konstatēja, ka noņemtajos paraugos sāls nesatur smagos metālus vai dioksīnu. Tiesa, no ierastā 1% līdz 4% ir paaugstināts sulfātu daudzums, bet arī tas nav bīstami veselībai," norādīja PVD pārstāvis.

Kā jau vēstīts, februāra nogalē Polijas iedzīvotājus šokēja ziņa, ka grupa afēristu no Poznaņas piegādājusi savas valsts gaļas pārstrādes uzņēmumiem rūpniecisko sāli, kas nav domāts lietošanai pārtikā, bet tiek izmantots ķīmiskajā rūpniecībā un enerģētikā. To viņi pārdevuši gaļas pārstrādātājiem lētāk par parasto pārtikas sāli, tādēļ ražotāji to pirkuši labprāt.

Tikmēr Lietuvas Gaļas pārstrādātāju asociācija vakar uzsvērusi, ka tā sekojusi skandālam un kopā ar Valsts pārtikas un veterinārijas dienestu rūpīgi pārbaudījusi visus iespējamos sāls importētājus.

Savukārt Polijas valsts pārtikas kontroles sistēmu asociācija vērtē kritiski, uzskatot, ka to apliecina arī minētais skandāls ar tehnisko sāli. Lietuvas gaļas pārstrādātāji uzskata, ka šī neefektīvā kontrole pavērusi ražotājiem iespēju samazināt ražošanas izmaksas pat uz patērētāju veselības rēķina.

Viņuprāt, Polijas institūcijas acīmredzami pieļauj dubultstandartus, "raugoties caur pirkstiem" uz eksporta ražotnēm. Pat acīmredzamu pārkāpumu gadījumā uz Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienesta pieprasījumiem atbildīgie Polijas dienesti vispār neatbild vai arī atbilde ir viena - pārkāpumi nav konstatēti.

Asociācija brīdinājusi patērētājus, ka Polijas gaļas izstrādājumu sastāvs bieži vien neatbilst marķējumā sniegtajai informācijai. Polijā nepastāv arī Lietuvā ierastais gaļas produktu iedalījums augstākajā, pirmajā un otrajā šķirā un arī pārtikas piedevu lietojums netiek tik stingri kontrolēts.

Valsts pārtikas un veterinārijas dienests savukārt informējis sabiedrību, ka attiecībā uz tehniskā sāls lietošanu Polijā no šīs valsts oficiālajām iestādēm saņemta ļoti skopa informācija. Lietuvas gaļas pārstrādātāji uzskata, ka tas varētu liecināt par dziļākām problēmām - iespējams, saražots daudz veselībai kaitīgu produktu

Ekonomika

Aptuveni divās trešdaļās apdzīvoto vietu, kur siltumapgādi nodrošina regulēti pakalpojumu sniedzēji, siltumenerģijas tarifi oktobrī būs zemāki nekā gadu iepriekš, liecina Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) apkopotie dati. SPRK ik nedēļu saņem siltumenerģijas tarifus vērtēšanai, tostarp ir komersanti, kuriem tarifs mainās vairākas reizes gadā. Oktobrī zemāki tarifi spēkā stāsies 34 komersantiem, bet septiņiem – pieaugs, informē SPRK.