ES fonda līdzekļus Latvijas zivsaimniecības turpmākas attīstības veicināšanai

Šodien, 14.martā Zivsaimniecības konsultatīvajā padomes sēdē (ZKP) ar ZKP balsstiesīgo locekļu lielākās daļas atbalstu tika nolemts veikt pieejamā publiskā finansējuma pārdali.

Finansējuma pārdali 5,56 miljonu latu apmērā no Rīcības programmas Eiropas Zivsaimniecības fonda atbalsta ieviešanai Latvijā 2007.-2013.gadam 4. prioritārā virziena „Zivsaimniecības reģionu ilgtspējīga attīstība” uz 2. prioritāro virzienu „Akvakultūra, zveja iekšējos ūdeņos, zivsaimniecības un akvakultūras produktu apstrāde un mārketings” un 3. prioritāro virzienu „Kopējās ieinteresētības pasākumi”.

Publiskā finansējuma pārdale nepieciešama, jo vairākos zivsaimniecības nozarei būtiskos investīciju pasākumos pieejamais publiskais finansējums ir izmantots un nav iespējas atvērt jaunas projektu pieņemšanas kārtas.

Publisko finansējumu 2,8 miljonu latu apmērā tika nolemts novirzīt pasākumam „Zvejas un akvakultūras produktu apstrāde un mārketings”, 1,76 miljonu latu apmērā – pasākumam „Kopīgas rīcības pasākumi” valsts akvakultūras pētījumu un apmācību centra izveidošanai un publisko finansējumu 1 miljona latu apmērā – pasākumam „Investīcijas zvejas ostās un zivju izkraušanas vietās”.

Ekonomika

Valsts atbalsts ir biežāk minētais faktors, kas mudinātu gandrīz trešdaļu jeb 27 % iedzīvotāju apsvērt elektroauto iegādi. Tikmēr 44 % norāda, ka viņus no šī pirkuma attur attālums, kādu elektroauto spēj veikt ar vienu uzlādi, liecina Citadele Leasing veiktā aptauja.