Varētu iekavēties starpsavienojumu tarifu samazināšana mobilajos tīklos

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) pauž bažas, ka Eiropas Komisijas (EK) nostājas dēļ varētu aizkavēties iecerētā regulēšanas mehānisma ieviešana visos mobilajos balss telefonijas tīklos savienojumu pabeigšanas jeb starpsavienojumu jomā.

SPRK regulējumu, kas attiektos arī uz mazajiem operatoriem, plāno, lai, nosakot tarifu griestus, panāktu mobilo tīklu starpsavienojumu tarifu būtisku samazināšanu, bet nākotnē nodrošinātu pāreju uz pilnīgi simetriskiem savienojuma pabeigšanas tarifiem visā balss telefonijas jomā - gan mobilajos, gan fiksētajos tīklos.

EK paustā viedokļa dēļ pašreiz ir apturēta gan SPRK iecerētā tarifu griestu noteikšana mazajiem mobilajiem operatoriem, gan šim solim sekojošās nākamās regulējošās darbības. Savu atzinumu par EK viedokli gatavos BEREC (Eiropas regulatoru apvienība). Pēc šī atzinuma saņemšanas SPRK vērtēs turpmākās rīcības iespējas.

SPRK elektronisko sakaru jomā, kurā gala tarifi nav regulējami, veicot tirgus analīzi un lemjot par nepieciešamību uzlikt komersantiem kādas saistības vai izmantot regulēšanas mehānismus, strikti vadās no lietderības apsvērumiem, ņemot vērā tirgus apjomu, operatoru un lietotāju skaitu, kā arī citas īpatnības atbilstoši nacionālajiem apstākļiem, jo jebkuru papildu saistību noteikšanai ir nepieciešams neapstrīdams pamatojums.

Analizējot savienojumu pabeigšanas tirgu mobilajos tīklos, SPRK secināja, ka tarifu griestu noteikšana visiem operatoriem kā pirmais solis ir pietiekams pašreizējā tirgus situācijā. Savukārt nākotnē vēl tika paredzēta pakāpeniska šo griestu samazināšana.

"Nosakot operatoriem saistības, kas tiem jāievēro, SPRK pirmkārt vadās no lietotāju interesēm - lai pakalpojumi būtu pieejami un to cena pēc iespējas mazāka. Ja mēs operatoriem noteiktu nepamatoti stingras saistības, tas var ne tikai kropļot tirgu, bet arī sadārdzināt pakalpojumu. Ar visu operatoru klientiem ikvienam ir iespēja sazināties, kontaktēties ar draugiem, ģimeni utt., šajā jomā nekādām bažām nav pamata. Taču regulatora vēlme ir tāda, lai šī saziņa varētu notikt pēc vienādiem noteikumiem - starp visiem tīkliem līdzīgi un par līdzīgu samaksu," uzsver SPRK padomes priekšsēdētājs Valdis Lokenbahs.

SPRK konsultācijas ar tirgus dalībniekiem par savienojumu pabeigšanas jeb starpsavienojumu tarifu griestu noteikšanu arī visos mobilajos balss telefonijas tīklos uzsāka pērn rudenī. Veicot tirgus analīzi, SPRK secināja, ka situācija mobilo sakaru tirgū pēdējos gados ir mainījusies, tajā ienākot mobilajiem virtuālajiem operatoriem, no kuriem daļa ir tādi, kuri ir noteikuši pārmērīgi augstu savienojuma pabeigšanas tarifu, tādējādi negatīvi ietekmējot konkurences apstākļus tirgū.

Līdz šim savienojumu pabeigšanas tarifi mobilajos tīklos tika regulēti tikai lielākajiem tirgus dalībniekiem - Latvijas Mobilais Telefons, Tele2 un Bite Latvija, kuriem noteikts pienākums tuvināt tarifus izmaksām. Prasību pakāpeniski samazināt starpsavienojuma tarifu regulators uzņēmumiem noteica 2009.gada nogalē, un tādējādi panākts, ka divu gadu laikā savienojumu pabeigšanas tarifi samazinās par 58% par sarunas minūti.

Atbilstoši SPRK iecerei, ieviešot regulējošās saistības, tiktu nodrošināts, ka arī citu komersantu tarifi tiek salāgoti ar regulatora noteikto starpsavienojumu tarifu līmeni, kuru pašreiz ievēro Latvijas Mobilais Telefons, Tele2 un Bite Latvija.

Lai arī starpsavienojumu tarifi uz lietotāju attiecas pastarpināti, taču prognozējams, ka, tiem samazinoties, samazināsies arī gala tarifi.

Svarīgākais