Ievieš parādu piedziņas ētikas kodeksu

Parādu piedziņas firma Balt Risk ieviesusi parādu piedziņas Ētikas kodeksu, informē kompānija.

Ētikas kodeksa sagatavošanā Balt Risk speciālisti galvenokārt izmantoja ASV pieredzi, kur ētiskas atteiksmes normas pret debitoriem ir nostiprinātas likumdošanas līmenī. Tika ņemta vērā arī Rietumeiropas, Skandināvijas valstu prakse.

“Protams, mums ir patīkami būt pirmajiem tirgū, kurš pilnvērtīgā dokumentā noformējis likumīgas un korektas parādu piedziņas pamatprincipus, kurus mēs savā darbībā vienmēr esam ievērojuši un ievērojam. Taču vēl svarīgāk ir tas, lai pēc iespējas ātrāk līdzīgs Ētikas kodekss parādītos visai nozarei, kas apvieno nopietnas debitoru parādu piedziņas kompānijas. Pretējā gadījumā inkaso biznesa reputācija Latvijā turpinās ciest,” uzsvēra kompānijas pārstāve Gaļina Seržante.

„Mūsu novērojumi rāda, ka, pielietojot neadekvātu spiedienu pret debitoriem, kreditors ilgtermiņā vairāk zaudē nekā iegūst. Pēdējā laikā esam redzējuši daudzus piemērus, kur inkaso kompāniju neētiskās rīcības dēļ ir cietuši lieli uzņēmumi ar labu reputāciju, " norāda kompānijas attīstības direktors Aldis Ķibēns.

"Jau tas ir labi, ka jau vismaz vienai kredītmenedžmenta kompānijai ir parādījies Ētikas kodekss. Bet būs vēl labāk, ja tādu noteikumu apkopojumu izstrādās ne tikai atsevišķam tirgus segmentam, bet arī Latvijas tautsaimniecībai kopumā. Šīs kompānijas kodeksa pamatnoteikumi pilnīgi noteikti var kļūt par pamatu kopēja dokumenta izstrādei,” norādīja Latvijas tirgotāju asociācijas vadītājs Henriks Danusēvičs.

Svarīgākais