Arābu uzņēmējus interesē Latvija

12. martā Apvienoto Arābu Emirātu (AAE) pilsētā Dubaijā notikušajā Latvijas – AAE biznesa forumā arābu uzņēmēji apliecināja savu interesi par Latviju kā platformu sadarbībai ar Krievijas un NVS valstu tirgiem.

Papildus drošību par Latviju kā stabilu sadarbības partneri sniedz tās līdzdalība ES un NATO, un kā Latvijas priekšrocību AAE uzņēmēji uzskata arī virzību uz eiro ieviešanu.

Arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis savā uzrunā, atklājot biznesa forumu, kā vienu no būtiskākajām Latvijas priekšrocībām uzsvēra tās ģeogrāfisko novietojumu: „Latvija ir vārti gan uz Rietumeiropu un Skandināviju, gan Krieviju un NVS. Latvija ir viena no uzņēmējdarbībai atvērtākajām valstīm, ko apliecina Pasaules Bankas Doing Business 2011 indeksa augstā 21.vieta”.

Papildus stimuls ekonomisko sakaru stiprināšanai būs arī vizītes laikā noslēgtais abu valstu līgums par izvairīšanos no dubultās nodokļu uzlikšanas, ko AAE galvaspilsētā Abu Dabi 11. martā parakstīja Latvijas vēstnieks AAE Māris Selga un AAE finanšu ministrs Obaids Humaids Altajers (Obaid Humaid Al Tayer).

AAE apmeklējuma laikā Valdis Dombrovskis tikās ar AAE premjerministru, viceprezidentu un Dubaijas monarhu Mohamedu bin Rašidu Almaktumu (Mohammed bin Rashid Al Maktoum), AAE ārējās tirdzniecības ministri šeihi Lubnu Halidu Alhasimi (Lubna Khalid Al Qasimi), uzsverot, ka plašā Latvijas uzņēmēju delegācija, kas ieradusies AAE ir apliecinājums nopietnai Latvijas interesei stiprināt ekonomisko sadarbību ar AAE. Tāpat premjers AAE amatpersonas informēja par Latvijas interesi piesaistīt investīcijas ražošanas, finanšu, transporta un loģistikas, kā arī citiem sektoriem, un aicināja AAE, plānojot savu investīciju izvietošanu ārvalstīs, apsvērt Latviju kā vienu no mērķa valstīm. V.Dombrovskis norādīja arī uz nepieciešamību atvieglot AAE vīzu režīmu ar Latviju un aicināja abas augstās amatpersonas apmeklēt Latviju, lai klātienē iepazītos ar mūsu valsts piedāvātajām iespējām.

Tāpat Latvijas delegācijas pārstāvji, tostarp arī lidsabiedrības airBaltic prezidents Martins Gauss un valdības konsultantu Prudentia pārstāvji, tikās ar aviokompāniju Etihad Airways un Fly Emirates vadībām, vienojoties turpināt divpusējās sarunas par sadarbības iespējām. Tāpat notika tikšanās ar Abu Dabi valdības īpašumā esošā investīciju fondu Abu Dhabi Investment Authority, kā arī Džabel Ali brīvostas apmeklējums un tikšanās ar vienu no globālajiem līderiem konteineru termināļu pārvaldes jomā kompāniju DP World.

Latvijas delegācijas vizīte AAE ilga no 10. līdz 12. martam, savukārt no 12. līdz 15. martam Latvijas premjers un uzņēmēji viesosies Kataras galvaspilsētā Dohā, kur tiksies ar tās augstākajām amatpersonām un biznesa sabiedrību, lai šajā valstī meklētu iespējas paplašināt Latvijas eksportu un piesaistīt investīcijas. Katarā V.Dombrovskis tiksies ar Kataras emīru šeihu Hamadu bin Halifu al Tani (Hamad bin Khalifa Al Thani) un Kataras premjerministru šeihu Hamadu bin Džasimu Al Tani (Hamad Bin Jassim Al Thani), investīciju kompāniju Qatar Holding, aviokompāniju Qatar Airways, kā arī citām amatpersonām un uzņēmējiem. 13. martā notiks Latvijas – Kataras biznesa forums, kurā piedalīsies abu valstu uzņēmēji.

Vizītē uz Vidējiem Austrumiem premjeru pavadīs 43 uzņēmēju delegācija, kas pārstāv 33 uzņēmumus no izglītības, finanšu, IT, kokapstrādes, transporta un loģistikas, būvniecības un nekustamā īpašuma, enerģētikas, metālapstrādes, pārtikas ražošanas, medicīnas pakalpojumu un citām jomām.

Svarīgākais