„Latio”: februārī palielinājusies interese par Rīgas centra dzīvokļiem

Salīdzinājumā ar janvāri vietējo pircēju aktivitāte un interese par dzīvokļu iegādi Rīgas centrā februārī nedaudz palielinājusies, savukārt ārzemnieku pieprasījums pēc Rīgas centra un Vecrīgas dzīvokļiem saglabājās iepriekšējā līmenī, teikts „Latio” jaunākajā mājokļu tirgus pārskatā.

„Vietējie iedzīvotāji, tāpat kā ārzemnieki, Rīgas centrā galvenokārt interesējas par remontētiem dzīvokļiem. Pircēji nevēlas iegādāties ēku pēdējos stāvos esošus dzīvokļus, jo viņiem atmiņā ir pagājušā gada sniegotā ziema, kas radīja mitrumu un sabojāja daudzus pēdējo stāvu dzīvokļus. Vietējo pircēju lielākā interese ir par dzīvokļiem, kuru cena ir ap 1 000 eiro par kvadrātmetru,” skaidro „Latio” Dzīvokļu un savrupmāju tirdzniecības nodaļas vadītāja Vija Gailīte.

Ārzemju pircējus interesē renovētās mājās esoši kvalitatīvi dzīvokļi. Daļa pircēju priekšroku dod mēbelētiem vai daļēji mēbelētiem dzīvokļiem. Ārzemnieki, kas īpašumu iegādājas, lai saņemtu termiņuzturēšanās atļauju, interesējas par dzīvokļiem, kuru cenas nedaudz pārsniedz likumā noteikto minimālo investīciju robežu – 100 000 latu jeb 143 000 eiro.

Ārzemju pircēju prasībām atbilstošs piedāvājums joprojām ir ierobežots, daļa piedāvāto

dzīvokļu ir ar dažādiem trūkumiem. Piedāvājumā nonāk arī dzīvokļi ar kvalitatīvu remontu, labu interjeru, tomēr to piedāvājuma cenas bieži ir tirgus situācijai neatbilstoši augstas, jo īpašnieki nevēlas zaudēt šo dzīvokļu remontā pirms 3-5 gadiem ieguldītos līdzekļus.

Dzīvokļu cenas Rīgas centrā februārī saglabājās iepriekšējo mēnešu līmenī. Cenu diapazons dažādos centra dzīvokļu segmentos februārī: tuvajā centrā vidējā stāvoklī esošu dzīvokļu cenas bija 900–1200 eiro par kvadrātmetru, remontētu – 1200–1500 eiro par kvadrātmetru, klusajā centrā vidējā stāvoklī esošu dzīvokļu cenas bija 1200–1400 eiro par kvadrātmetru, bet remontētu – 1600–1800 eiro par kvadrātmetru. Ļoti labu dzīvokļu renovētās mājās cenas centrā ir sākot no 2000 eiro par kvadrātmetru, bet atsevišķās mājās var sasniegt un pārsniegt 5000 eiro par kvadrātmetru. Tālajā centrā vidējā stāvoklī esošu dzīvokļu pirmskara ēkās cenas februārī bija 600–900 eiro par kvadrātmetru, remontētu – 900–1200 eiro par kvadrātmetru.

Savukārt Rīgas mikrorajonu sērijveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena februārī

palielinājusies par vienu eiro un bija 579 eiro. Tipveida dzīvokļu kvadrātmetra vidējā cena šā gada februārī salīdzinājumā ar 2011.gada otro mēnesi ir par 0,5% zemāka. Pieprasījums pēc sērijveida dzīvokļiem februārī saglabājās iepriekšējo mēnešu līmenī un nebija augsts.