Decembrī Latvijā no visiem nopirktajiem tālruņiem 33% bija viedtālruņi

Decembrī Latvijā viedtālruņu īpatsvars pārdoto tālruņu skaitā sasniedza 33%, atsaucoties uz kompānijas "GfK" datiem, informē "Samsung" produktu tirgotāja SIA "Samsung Electronics Baltics".

"Samsung Electronics Baltics" prognozē, ka šogad šis īpatsvars sasniegs 50%.

Pēc "GfK" datiem, Baltijā decembrī viedtālruņu īpatsvars pārdoto tālruņu skaitā bija 37%.

"Samsung" daļa pēc pārdoto vienību skaita Latvijā pērn ceturtajā ceturksnī vidēji pārsniedza 40%, līdzīgi bija arī Baltijā kopumā. "Samsung Electronics Baltics" Telekomunikāciju produktu vadītājs Māris Ķikāns norāda, ka pērn decembrī pirmo reizi vēsturē "Samsung" kļuva par līderi Baltijā pēc pārdoto vienību skaita.

Viņš arī informē, ka Latvijas tirgū vidējā iegādātā "Samsung" tālruņa cena ir augstāka, salīdzinot ar Lietuvu un Igauniju. Viņaprāt, tas liecina par to, ka Latvijas patērētāji ir zinošāki un ar augstākām prasībām. Lietotāju izvēli nedaudz veicinājusi arī mobilo sakaru operatoru cenu politika.

Kā ziņots, "Samsung Electronics Baltics" apgrozījums 2011.gadā bija 142,9 miljoni latu, kas ir par 23,5% vairāk nekā 2010.gadā, kad tas bija 115,7 miljoni latu, biznesa portālu "Nozare.lv" informēja uzņēmuma korporatīvās komunikācijas vadītāja Iveta Bojāre.

"Samsung Electronics Baltics" peļņa savukārt sasniegusi 1,99 miljonus latu, vairāk nekā divas reizes pārsniedzot 2010.gada rādītāju, kas bija 847 513 lati.

Kā ziņots, "Samsung" pasaules mobilo tālruņu tirgū turpina pakaļdzīšanos somu "Nokia", kas pēdējos gados zaudē savas pozīcijas gan viedtālruņu, gan parasto tālruņu tirgū.

2011.gada ceturtajā ceturksnī "Nokia" tirgus dalībniekiem piegādāja 113,5 miljonus vienību, bet "Samsung" - 97,6 miljonus vienību. Trešais lielākais mobilo telefonu ražotājs bija "Apple" ar 37 miljoniem telefonu, ziņo informācijas tehnoloģiju (IT) un telekomunikāciju nozares analītiķu firma "International Data Corporation" (IDC).

Šajā statistikā iekļauti gan parastie, lētie telefoni, gan viedtālruņi.

"Nokia" piegādāto telefonu skaits saruka par 8,2%, bet "Samsung" - pieauga par 20,9%. "Apple" pārdoto telefonu skaits ir par 128,4% lielāks nekā 2010.gada pēdējā ceturksnī, kad kompānija piegādāja 16,2 miljonus telefonu.

Kā informē IDC, "Apple" izaugsme un kāpiens uz trešo vietu pasaules "Top 5" ražotāju sarakstā noticis galvenokārt uz jaunākā "iPhone 4s" modeļa pārdošanas rēķina, kas ceturtajā ceturksnī bijis pieejams 90 valstīs. Savukārt "Nokia" un "Samsung" ražo daudz un dažādus telefonu modeļus, arī tādus, kas nav uzskatāmi par viedtelefoniem, kādi ir visi "iPhone" sērijas aparāti.

"Nokia" tirgus daļa pērn ceturtajā ceturksnī bija 26,6% no visa pasaules mobilo telefonu tirgus, kas ir kritums no 30,7% tirgus daļas 2010.gada ceturtajā ceturksnī. "Samsung" tirgus daļa uzkāpa līdz 22,8% no 20% gadu iepriekš. Savukārt "Apple" tirgus daļa pieauga vairāk nekā divkārt - no 4% līdz 8,7% 2010.gada pēdējā ceturksnī.

Kā informē IDC, pasaulē kopumā ceturtajā ceturksnī nonāca 427,4 miljoni mobilo telefonu, kas ir par 6,2% vairāk nekā gadu iepriekš. Izaugsme pārsniedza IDC speciālistu prognozes, ka ceturtajā ceturksnī izaugsme būs 4,4%. Tomēr izaugsmes temps samazinājās no 9,3% kāpuma (salīdzinot ar 2010.gada trešo ceturksni) trešajā ceturksnī.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.