Ronis aicina Eiropas Komisiju aktīvi meklēt Rail Baltic finansējumu

Piektdien, 2.martā, satiksmes ministrs Aivis Ronis darba vizītē uzturas Vācijā, kuras laikā tikās ar Vācijas Federālo Transporta, būvniecības un pilsētu attīstības ministru Peteru Ramsaueru (Peter Ramsauer).

Satiksmes ministrs Aivis Ronis uzsver: „Latvijas transporta un loģistikas sektors ir nozīmīga valsts ekonomikas sastāvdaļa, kuram ir liels potenciāls veicināt ekonomisko izaugsmi un konkurētspēju pie nosacījuma, ka Eiropas Savienības (ES) transporta politika un tās finansējums būs tālredzīgs un novērtēs ne tikai mūsu reģiona izaugsmes potenciālu, bet arī tā nozīmi kravu plūsmas organizēšanā gan Baltijas jūras reģiona ietvaros, gan iepretim kaimiņu reģionos Austrumos, t.sk., NVS, Centrālāzijai un Rietumķīnai.”

Satiksmes ministrs A.Ronis turpina ar saviem ES kolēģiem aizsākto dialogu, kā jau informēts, janvāra sākumā Latvijā darba vizītē uzturējās ES transporta komisārs Sīms Kallass, savukārt 23.janvārī Rīgā viesojās Francijas transporta ministrs Tjērs Mariani. Šodien, uzturoties darba vizītē Berlīnē, satiksmes ministrs A.Ronis tikās ar Vācijas Federālo Transporta, būvniecības un pilsētu attīstības ministru Peteru Ramsaueru.

Satiksmes ministrs Ronis uzsver, ka valstīm, kuras saņem Kohēzijas fonda līdzekļus, būtu jābūt pieejai visam CEF transporta sadaļas finansējumam, ne tikai tai daļai, kuru piedāvāts veidot no tā saucamajām nacionālajām Kohēzijas fonda aploksnēm. Turklāt šis finansējums minētajām valstīm jāpiešķir ar augstāku līdzfinansējuma intensitāti - tādējādi nodrošinot ES ekonomiskās konverģences veicināšanu un minēto valstu konkurētspēju. Tāpat ministrs Ronis aicina Eiropas Komisiju un visas „Rail Baltic” projektā iesaistītās valstis ātrāk un aktīvāk meklēt finansējumu šim projektam saskaņā ar iesaistīto valstu interesēm.

Papildus tikšanās laikā Latvijas un Vācijas transporta ministri pārrunāja Latvijas nacionālās lidsabiedrības „airBaltic” stabilizācijas procesu, investoru piesaisti un flotes atjaunošanu, kā arī jautājumus kas skar ES sēra direktīvu.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.