Sola veicināt vietējo tomātu šķirņu tirgošanu nelielos daudzumos

Saistībā ar šonedēļ notikušajiem "tomātu protestiem" Zemkopības ministrijas (ZM) vadības sanāksmē Lauksaimniecības departamentam uzdots izstrādāt mehānismu esošo dārzeņu šķirņu un sēklu savstarpējai apmaiņai vai pārdošanai nelielos daudzumos.

Par to pēc slēgtās vadības sēdes biznesa portālu "Nozare.lv" informēja ministrijas pārstāvji.

Latvijā ir ļoti daudz mazdārziņu, un dārzkopji veido savas šķirņu kolekcijas, popularizē tās un vēlas audzēt savam patēriņam. Departamentam uzdots izstrādāt grozījumus likumdošanā attiecībā uz mazdārziņu dārzkopju iecienītajām šķirnēm - lai būtu iespēja tās audzēt un tirgot gala patērētājam. Izmaiņu mērķis ir rast iespēju ļaut dārzkopjiem savstarpēji apmainīties vai nelielos daudzumos pārdot esošo dārzeņu šķirņu sēklas, norādīja ZM pārstāvji.

ZM Lauksaimniecības departamentam uzdots turpināt realizēt Eiropas Savienības (ES) attiecīgās direktīvas un Ministru kabineta noteikumu par dārzeņu sēklu tirdzniecību prasības attiecībā uz Latvijas un ES kopējā dārzeņu šķirņu katalogā iekļautajām šķirnēm. ZM arī turpinās apzināt informāciju par citu ES dalībvalstu pieredzi šajā jautājumā.

Kā ziņots, sanāksme tika sasaukta saistībā ar samilzušo konfliktu starp selekcionāriem un Valsts augu aizsardzības dienestu (VAAD) par šķirnes tomātu sēklu tirdzniecību.

Pirmdien VAAD bija plānota dārzniecības "Neslinko" īpašnieces Elgas Bražūnes lietas izskatīšana, kurā dienesta darbinieki vēlējās uzklausīt selekcionāres skaidrojumu par tomātu šķirņu sēklu, iespējams, neatļautu tirdzniecību Rīgas dārzkopības kluba pasākumā 28.janvārī. Tikmēr kluba entuziasti Bražūnes aizstāvībai bija sarīkojuši protesta akciju, kā arī vēlējās klātienē vērot sēdes norisi.

Protestētāju skaļās uzvedības dēļ VAAD izsauca Rīgas pašvaldības policijas darbiniekus, savukārt plānotā sēde tika atcelta uz nenoteiktu laiku.

Kā jau iepriekš "Nozare.lv" sacīja VAAD direktores vietnieks Raivis Grosbārdis, 28.janvārī Rīgas dārzkopības kluba pasākumā konstatēta nepārbaudītu sēklu tirdzniecība, sēklu saiņojuma marķējuma neatbilstība normatīvo aktu prasībām un nereģistrētu šķirņu tirdzniecība. Kā akcentēja Grosbārdis, lielākā daļa šķirņu, ko izplata dārzniecība, ir Krievijas Federācijā izveidotas un aizsargātas šķirnes.

Tikmēr VAAD Sēklu kontroles departamenta direktore Velta Evelone "Nozare.lv" sacīja, ka konstatētie pārkāpumi vienā sēklu tirdzniecības vietā nebūt nenozīmē to, ka vairs nebūs iespējams iegādāties tomātu sēklas.

"Eiropas Savienības dārzeņu šķirņu katalogā ir vairāk nekā 3000 tomātu šķirņu, pietiekami liels klāsts, no kā izvēlēties. Sēklu veikali, lielveikali, kur šīs sēklas tiek tirgotas, turpina savu darbu un tirgo tomātu sēklas. Ja kāds uzņēmums grib tirgoties ar Krievijas sēklām, jāiziet noteikta procedūra - jāiegūst šķirnes īpašnieka atļauja, jāveic šķirnes reģistrācija un pēc tam jāveic šķirnes uzturēšana Latvijā vai jebkurā citā Eiropas Savienības valstī," sacīja Evelone.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais