Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Ekonomika

Zīle: jau 2007. gadā bijis skaidrs, ka Latvijai ir divas iespējas - valūtas vai ienākumu devalvācija

Jau 2007. gadā bijis skaidrs, ka Latvijai ir divas iespējas - valūtas vai ienākumu devalvācija: tā intervijā žurnālam "Kapitāls" norāda ekonomists, apvienības "Tēvzemei un Brīvībai"/LNNK priekšsēdētājs Roberts Zīle.

"Mēs izvēlējāmies mokošāko un sāpīgāko ceļu - devalvēt ienākumus un turēt stabilu valūtas kursu. Tas sliktākais variants var būt tāds, ka mēs ar šo nomocīsimies pusotru vai divus gadus, tad neizturēsim un saņemsim otru pērienu. Tad sabiedrība būs divkārt nopērta," akcentē politiķis.

Starptautiskais Valūtas fonds jau sen analizējis situāciju Baltijas valstīs un Ungārijā. "Pirms laba laika viņi sūtīja [ekspremjeram Aigaram] Kalvītim un Latvijas valdībai dažus tā saucamos nepapīrus, dažus no tiem esmu redzējis," stāsta Zīle.

Viņš apgalvo, ka nekad ne teorijā, ne praksē nav sastapies ar kaut ko tādu kā Latvijā, kad krītošā ekonomikā varētu vēl vairāk "saspiest" publiskos izdevumus.

"Mēs turam stingru nacionālās valūtas kursu, apzināti palielinām bezdarbu, samazinām ienākumus iedzīvotājiem, nominālā izteiksmē tos devalvējot - kādu laiku tā var iztikt. Es uzsveru: iztikt, saņemot gandrīz vienīgo iespēju, kā uzturēt šo budžetu un uzturēt sabiedrību pie kaut kāda saprātīga dzīves līmeņa, taču šim ceļam nav nekāda ilgtermiņa risinājuma," akcentē Zīle, tomēr atzīst, ka starptautisko aizdevēju nauda ir gandrīz vienīgais viņam zināmais Latvijai pieejamais finanšu resurss.

Kā uzskata Zīle, nepieciešams pārliecināt Latvijas partnerus un pēdējā laika lielākos kreditētājus par to, ka "visi tomēr esam vienā laivā" un tāpēc vajadzētu iet uz priekšu ar politiski ātrāku eiro ieviešanu Latvijā. Ja gadījumā tas neizdodas, var notikt kursa izmaiņas, "jo neticu, ka ar tādu pašu eiro kursu pret latu mēs veiksmīgi piepeldēsim 2014.gadam".

Komentējot, kāpēc no diviem risinājuma variantiem tika izvēlēta iekšējā devalvācija, Zīle atgādina, ka starp lēmuma pieņēmējiem bija cilvēki, kas paņēmuši kredītus eiro valūtā. "Esmu redzējis informāciju, ka atbildīgie cilvēki, kas piedalījās šī lēmuma pieņemšanā, paši ir no tā atkarīgi. Tas nu gan būtu nožēlojami skumji, ja tikai tāpēc uz to tikām virzīti vai galvenokārt tāpēc, bet es ceru, ka tā tas nebija," akcentē politiķis.