Paševica: teju puse no visiem bezdarbniekiem gatavi braukt prom

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktore Baiba Paševica šorīt televīzijas kanālam LNT atzina: oficiāli reģistrētais bezdarbs Latvijā joprojām ir 13,9%, taču pēc "Eurostat" datiem šā gada septembrī šis rādītājs jau sasniedza 19,7% un tas bijis augstākais rādītājs Eiropas Savienībā (ES). Tāpat jaunākās tendences liecina, ka pieaug bezdarbnieku ar augstāko izglītību skaits, kā arī to bezdarbnieku, kuri, nespēdami atrast nodarbošanos Latvijā, dodas strādāt uz ārzemēm kopā ar visu ģimeni. Turklāt pamest valsti ir gatava teju puse no visiem bezdarbniekiem.

Ja iepriekš bezdarbnieku ar augstāko izglītību bija ap 7-8% no kopējā bezdarbnieku skaita, tad šobrīd šis rādītājs jau pietuvojies 15%. "Vērojama pat tendence, kad cilvēki neuzrāda savu augstāko izglītību, lai varētu atrast kaut vai pārdevēja darbu," tā B. Paševica. Viņa arī akcentēja, ka arvien biežāki ir tie gadījumi, kad bez darba palikušie meklē peļņas iespējas ārzemēs, jo jaunu darba vietu Latvijā praktiski nav. Uz 155 tūkstošiem bezdarbnieku ir reģistrēti vidēji 2 tūkstoši darba vietu, turklāt tās ir nevis no jauna radītas, bet gan vakances, kuras atbrīvojas, iepriekšējam darbiniekam aizejot.

Tāpat B. Paševica akcentēja, ka no visiem reģistrētajiem bezdarbniekiem 44% pieļāvuši iespēju doties strādāt uz ārvalstīm. Tiesa, bezdarbnieku aptaujas liecina, ka reālu darbu ārvalstīs atraduši 4% šo cilvēku. Savukārt vēl 14% darbu ārvalstīs meklē un turp dosies, ja tādu atradīs.

Svarīgākais