Pašvaldību savienība nesaskaņo vairākus valsts budžeta likumprojektus

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ir izvērtējusi un nolēmusi nesaskaņot vairākus valsts budžeta 2010.gadam projekta paketē esošos likumprojektus, jo, pēc LPS domām, to stāšanās spēkā negatīvi ietekmēs maznodrošināto personu ienākumus un tuvinās tos trūcīguma līmenim.

Kā informē LPS padomniece sabiedrisko attiecību jautājumos Dace Zvirbule, LPS iebilst pret Labklājības ministrijas iesniegtajiem grozījumiem likumos "Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām", "Par valsts pensijām", "Par valsts pensiju un valsts pabalstu izmaksu laika periodā no 2009. gada līdz 2012.gadam", "Par maternitātes un slimības apdrošināšanu", "Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam", kā arī Aizsardzības ministrijas iesniegtajiem grozījumiem Militārpersonu izdienas pensiju likumā un Militārā dienesta likumā.

Šo likumu grozījumu stāšanās spēkā, pēc LPS domām, ne vien pavājinās cilvēku sociālo drošību un vairos sociālo spriedzi, bet arī palielinās pašvaldību sociālās palīdzības pieprasītāju un saņēmēju skaitu. Pašvaldību budžeti nespēšot kompensēt valsts sociālo transfertu samazināšanas sekas.

Pašvaldību savienība konceptuāli neatbalsta arī nodokļu politikas izmaiņu virzību, kas paredz lielākos papildus ieņēmumus valsts konsolidētajā budžetā gūt no sociāli mazaizsargātajiem iedzīvotājiem.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais