Joprojām saskaņo valsts budžetu ar starptautiskajiem aizdevējiem

© Lauris Vīksne, f64

Šodien vēl turpinās darbs pie nākamā gada valsts budžeta projekta saskaņošanas ar starptautiskajiem aizdevējiem, informē finanšu ministrs Einars Repše (JL).

"Darbs turpinās," īss komentāros bija Repše, atbildot uz jautājumu par paveikto sarunu gaitā.

Kā ziņots, Finanšu ministrija (FM) šajā nedēļas nogalē turpina saskaņot ar starptautiskajiem aizdevējiem nākamā gada valsts budžeta projektu, taču FM norāda, ka tas būtiskas izmaiņas valdības izveidotājā budžetā neradīšot.

Repše iepriekš pauda pārliecību, ka saskaņošana ar aizdevējiem tiks panākta un 2010.gada valsts budžeta projekts tiks iesniegts Saeimā rīt, 2.novembrī.

Finanšu ministrs uzsver, ka Latvija ir izpildījusi savu apņemšanos starptautiskajiem donoriem veikt budžeta konsolidāciju 500 miljonu latu apmērā, un tas ir bijis pats būtiskākais. Protams, aizdevēji analizē arī Latvijas veidotās budžeta ieņēmumu prognozes, taču diskusijas ir tikai par atsevišķiem nodokļu ieņēmumiem, atkārtoti uzsvēris ministrs.

Rīt plkst.12 Saeimas priekšsēdētāja kabinetā notiks 2010.gada valsts budžeta likumprojekta iesniegšana Saeimā. Plānots, ka budžeta projektu iesniegs Repše.

Iepriekš Latvijas Televīzijas raidījumā "100.pants" Repše gan atzina, ka vairākās pozīcijās viedokļi ar starptautiskajiem aizdevējiem ir atšķirīgi. Galvenās domstarpības ir par atsevišķu budžeta pozīciju interpretāciju, kur starptautiskie kreditori nav pārliecināti, ka tiek pieņemti reāli un jauni lēmumi, kas dotu budžeta konsolidāciju 500 miljonu latu apmērā.

Pēc Repšes teiktā, starptautiskajiem kreditoriem ir iebildumi pret šogad plānotajiem subsīdiju maksājumiem lauksaimniekiem 42 miljonu latu apmērā, jo šāda ātrāka subsīdiju samaksāšana nav reāls budžeta samazinājuma pasākums, bet gan maksājuma nobīde laikā.

Tāpat Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji iebilst pret neapliekamā minuma samazināšanu un atvieglojumu par apgādībā esošu personu samazināšanu.

Finanšu ministrs vairākkārt uzsvēra, ka nodokļu jautājumi ir Latvijas iekšējā lieta un, ja valdība, Saeima un sociālie partneri ir gatavi pieņemt šādu budžeta projektu, tad starptautiskajiem aizdevējiem šajos jautājumos nevajadzētu celt iebildumus.

Ministrs pieļauj, ka Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji iebildīs pret Latvijas piedāvāto nekustamā īpašuma nodokļa variantu, jo ar šo nodokli plānots bija budžetā radīt lielākus ienākumus. "Mēs būtu varējuši uzlikt progresīvo mājokļa nodokļa likmi, lai tie, kam ir tās lielās villas, arī kārtīgi maksā," sacīja finanšu ministrs.

Kā ziņots, šonedēļ Latvijā ieradušies Starptautiskā Valūtas fonda pārstāvji nākamā gada valsts budžetā pieņemto lēmumu saskaņošanai.

Kā ziņots, valdībā akceptētais nākamā gada valsts budžeta projekts 2010.gadā paredz ieņēmumus 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumus - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais