Latvijas lielākie elektroenerģijas lietotāji izvēlas Latvenergo

Izmaiņas Latvijas likumdošanā ir ieviesušas jaunus nosacījumus elektroenerģijas tirgus dalībniekiem Latvijā, nosakot, ka klientiem ir jāizvēlas elektroenerģijas tirgotājs līdz marta sākumam.

AS „Latvenergo” jau šobrīd ir vienojusies ar vairāk nekā 1000 klientiem, to skaitā 100 lielākajiem elektroenerģijas lietotājiem, kuru kopējais gada patēriņš ir 313 GWh. Starp lielākajiem klientiem jāmin SIA „Deco Energy”, SIA „Plesko Real Estate”, Rīgas Tehniskā Universitāte, u.c. lielākie elektroenerģijas pircēji Latvijā.

Latvijas brīvajā elektroenerģijas tirgū ienākot klientiem, kas atbilst jaunajiem tirgus dalības kritērijiem, starp tiem ir vairāki liela patēriņa uzņēmumi, kuri līdz šim elektroenerģiju iegādājās pēc regulētā tarifa.

Jau šobrīd AS „Latvenergo” ir vienojusies ar vairāk nekā 1000 klientiem, to skaitā 100 lielākajiem elektroenerģijas lietotājiem valstī, kuru vidējais gada patēriņš pārsniedz 3600 MWh (megavatstundas). Šo klientu kopējais elektroenerģijas gada patēriņš ir 313 000 MWh (313 GWh), savukārt mazo un vidējo klientu (vairāk nekā 1000) kopējais gada patēriņš ir aptuveni 260 000 MWh (260 GWh).

Tādējādi šie klienti veido vairāk nekā pusi no AS „Latvenergo” šobrīd brīvā tirgus jaunajiem klientiem pārdotās elektroenerģijas apjoma. Starp lielākajiem piesaistītajiem klientiem jāmin SIA „Deco Energy” (lielākais industriālo parku attīstītājs un apsaimniekotājs, patēriņš 2011.g. – 43 000 MWh), SIA „Delta Property” (t/p „Alfa”, patēriņš 2011.g. - 19 000 MWh), SIA „Plesko Real Estate” („Rimi” veikalu tīkls, patēriņš 2011.g. - 16 000 MWh), Rīgas Tehniskā Universitāte, SIA „Supernetto”, SIA „Dīksna” (tirdzniecības centrs „Riga Plaza”), u.c.

„Parasti tirgotāji savā starpā cīnās par lielākajiem klientiem – tieši viņi, lai arī nedaudzi, veido lielāko patēriņa daļu. Taču AS „Latvenergo” ir svarīgi būt savā nozarē vadošo uzņēmumu partnerim – neatkarīgi no tā, vai tie ir lieli, mazi, ar atpazīstamu zīmolu, bet ar vērtībām, kuras arī mums ir svarīgas. Tirgus ir kā sacensības - mūsu mērķis ir būt konkurētspējīgam un labam partnerim. Esmu gandarīts, ka jau šobrīd esam guvuši tik ievērojamus panākumus starp visiem elektroenerģijas tirgotājiem”, saka Dāvis Skulte, AS „Latvenergo” Elektroenerģijas pārdošanas direktors.

AS „Latvenergo” šogad turpina veiksmīgo sadarbību ar vairākiem klientiem, kas veido ievērojamu daļu no kopējā elektroenerģijas patēriņa apjoma starp brīvā tirgus dalībniekiem kopš tā atvēršanas – AS „Liepājas Metalurgs”, AS „Latvijas Finieris”, SIA „Cemex”. Salīdzinot ar 2010.gadu, šo klientu kopējais elektroenerģijas patēriņa apjoms ir audzis par 16% jeb 56 GWh.