Latvija un Izraēla palielinās ekonomisko sadarbību vairākās nozarēs

Ceturtdien, 16.februārī, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts iepazīšanās vizītē tikās ar Izraēlas Valsts ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Latvijā Hāgitu Ben Jakovu (Hagit Ben Yaakov), lai pārrunātu valstu divpusējo ekonomisko sadarbību.

Izraēlas vēstniece norādīja, ka viņas galvenā prioritāte ir tieši ekonomiskie jautājumi. Latvijas skatījumā ekonomisko sadarbību ar Izraēlu veiksmīgi varam attīstīt informācijas tehnoloģiju (IT) un elektronikas, biotehnoloģiju, mašīnbūves, ķīmijas un farmācijas, kā arī pārtikas nozarēs. D.Pavļuts atzinīgi novērtēja Izraēlas veikumu ekonomikas struktūras maiņā, vairāku gadu laikā būtiski palielinot augsto tehnoloģiju īpatsvaru rūpniecībā, kas palīdzējis kāpināt arī eksporta apjomus.

Puses vienojās palielināt divpusējās tirdzniecības apjomus starp abām valstīm.

Izraēlas vēstniece informēja, ka 2012.gadā Izraēla ir plānojusi veidot IT inkubatorus Latvijā. D.Pavļuts uzsvēra, ka Latvija ir gatava sadarboties un atbalstīt IT inkubatoru izveidei Latvijā, paužot cerību, ka šāda sadarbība veicinātu abu valstu IT potenciāla sekmīgu izmantošanu. Latvijā ir labi attīstīta infrastruktūra IT projektiem. Latvija ierindojas 4.vietā pasaulē pēc lejupielādes un augšupielādes ātruma, kā arī 5.vietā pasaulē pēc vidējā interneta pieslēguma ātruma.

2011.gada deviņos mēnešos Latvijas preču un pakalpojumu eksports uz Izraēlu veidoja 18,3 miljonus eiro (12,86 miljonus latu), kas salīdzinājumā ar 2010.gada atbilstošo periodu ir kāpums par 40,5%. Savukārt imports no Izraēlas veidoja 15,5 miljonus eiro (10,89 miljonus latu) jeb par 4,7% vairāk nekā 2010.gada deviņos mēnešos. Ārējās tirdzniecības kopējais apgrozījums 2011.gada pirmajos trīs ceturkšņos veidoja 33,8 miljonus eiro (23,75 miljonus latu).

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.