Valsts budžeta līdzekļu samazinājums sabiedriskajam transportam šogad ne vairāk kā 30%

Valsts budžeta līdzekļu samazinājums sabiedriskajam transportam 2012. gadā nedrīkstēs būt lielāks par 30%, salīdzinot ar 2011. gadā attiecīgajam plānošanas reģionam piešķirto finansējumu.

To paredz otrdien, 14. februārī, valdības apstiprinātie Ministru kabineta (MK) grozījumi 2011. gada 27. decembra noteikumos „Kārtība, kādā valsts budžetā sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos paredzētos līdzekļus sadala starp plānošanas reģioniem”.

Grozījumi noteikumos veikti, lai sabalansētu plānošanas reģioniem piešķirto finansējumu salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Pērn 27. decembrī MK pieņemtā „Kārtība, kādā valsts budžetā sabiedriskā transporta pakalpojumu nodrošināšanai reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos paredzētos līdzekļus sadala starp plānošanas reģioniem” paredzēja lielāku finansējuma piešķiršanu sabiedriskā transporta funkciju nodrošināšanai tiem plānošanas reģioniem, kuros pasažieru pārvadātāji strādā ar zemāku pašizmaksu un lielākiem ieņēmumiem

Savukārt plānošanas reģioniem paredzētais dotāciju apjoms 2012. gada valsts budžeta konsolidācijas rezultātā tika samazināts par 1.55 milj. Ls. Tādējādi, piemēram, Zemgales plānošanas reģionam valsts budžeta dotācija šogad samazinātos par 47.19 %, salīdzinot ar pagājušo gadu, kas, savukārt, nozīmē, ka jau ar februāri tiktu apdraudēta pasažieru pārvadājumu veikšana reģionālajos vietējās nozīmes maršrutu tīklos.

14. februārī pieņemtos grozījumus noteikumos ir atbalstījis Vidzemes, kā arī Zemgales plānošanas reģions, savukārt Latgales, Kurzemes un Rīgas plānošanas reģions tos neatbalstīja.

Saskaņā ar Satiksmes ministrijas rīcībā esošo informāciju šobrīd plānošanas reģionos darbojas 57 līgumi par sabiedriskā transporta pakalpojumu sniegšanu reģionālajos vietējās nozīmes maršrutos, 30 no tiem ir ilgtermiņa līgumi, kuru darbības ilgums ir 8 gadi vai 12 gadi. Ar ilgtermiņa līgumiem plānošanas reģioni ir uzlikuši par pienākumu pārvadātājiem veikt ieguldījumus sabiedrisko transportlīdzekļu atjaunošanā.

2012. gadā kopējais finansējuma samazinājums sabiedriskā pakalpojumu nodrošināšanai ir 5 milj. Ls.

Ekonomika

Gada inflācija eirozonā septembrī samazinājusies līdz 1,8% salīdzinājumā ar 2,2% augustā, tādējādi reģistrēts zemākais līmenis kopš 2021.gada aprīļa, liecina otrdien publiskotais Eiropas Savienības statistikas departamenta "Eurostat" ātrais novērtējums.