Elektroenerģijas spot biržā beidzies cenu kritums

Šī gada janvāra beigās piedzīvotās krasās laika apstākļu izmaiņas ir apturējušas ilgstošo elektroenerģijas cenu kritumu Baltijas un Ziemeļvalstu tirgos, izraisot spot cenu pieaugumu salīdzinājumā ar decembri.

Tomēr cenas janvārī joprojām saglabājas šim periodam netipiski zemas. Arī nākotnes cenu novērtējums janvārī bija zems, un Latvijā līdz ar atvērtā tirgus paplašināšanu uzņēmumi steidza izmantot šo situāciju. Savukārt Lietuvas atvērtā tirgus jaunpienācēji, kuri nebija paspējuši savlaicīgi izvēlēties neatkarīgu elektroenerģijas tirgotāju, janvārī jau sāka iepirkt elektroenerģiju no pēdējā garantētā piegādātāja.

Aukstums un vispārējais enerģijas patēriņa pieaugums janvārī izraisīja cenu pieaugumu Somijas un Baltijas elektroenerģijas biržās spot cenai vidēji par 20 procentiem salīdzinājumā ar decembri. Mēneša vidējā elektroenerģijas cena Igaunijā sasniedza 39.8 €/MWh, Lietuvā 44.4 €/MWh, savukārt Somijā cena pakāpās līdz 38.8 €/MWh. Neskatoties uz novēroto kāpumu, janvārī elektroenerģijas cenas Ziemeļvalstīs bija par 46.6 procentiem zemākas nekā pirms gada, bet Igaunijā elektroenerģijas cenas bija par 7.8 procentiem zemākas nekā 2011. gada janvārī.

"Gads ir sācies ar augstu pārdošanas aktivitāti gan atvērtā, gan regulētā tirgus patērētājiem, kuriem jāpāriet uz atvērto tirgu no 1.aprīļa. Uzņēmumi pašlaik labprāt izmanto iespēju, kad cenas ir zemas un var vienoties par ilgtermiņā izdevīgākiem elektroenerģijas iegādes līgumiem salīdzinājumā ar šī brīža regulētajā gala tarifā esošo elektroenerģijas cenu. Lai arī tirgus atvēršanas iniciētās pārdošanas rezultāti līdz janvāra beigām ir Enefit devuši vairāk nekā 100 jaunus klientus, uzņēmums ir aktīvi apkalpojis arī jau esošos atvērtā tirgus patērētājus, kas steidza izmantot izdevīgo tirgus situāciju. Janvārī tika parakstīts elektroenerģijas pārdošanas līgums ar līdz šim lielāko klientu kopš Enefit darbības uzsākšanas Latvijas tirgū 2007. gadā, šī klienta gada patēriņš sasniedz 70 000 MWh," stāsta Jānis Bethers, SIA Enefit rīkotājdirektors.

Savukārt Lietuvas atvērtā tirgus patērētāji, kuri nebija paspējuši savlaicīgi noslēgt līgumu ar neatkarīgu elektroenerģijas tirgotāju, jau varēja izjust savas pasivitātes sekas, janvārī par elektroenerģiju vidēji pārmaksājot vismaz 6 €/MWh, iepērkot to par pēdējā garantētā piegādātāja noteikto tarifu. Interesanti, ka vidēji neliels patērētājs ik gadu tādējādi pārmaksā aptuveni 1000 eiro. Tomēr daudzi atvērtā tirgus jaunpienācēji nesteidzas izvēlēties savu pārdevēju un turpina iegādāties elektroenerģiju no pēdējā garantētā piegādātāja.