Pārbaudē konstatē problēmas Latvijas patēriņa kredītu mājas lapās

Eiropas Savienības (ES) mēroga pārbaudē ir atklājies, ka Latvijas ātro patēriņa kredītu devēji savās vietnēs internetā nesniedz patērētājiem pilnīgu informāciju par kredītu piedāvājumiem, taču pašlaik visas nepilnības jau ir novērstas, aģentūru BNS informēja Eiropas Komisijas (EK) pārstāvniecībā Latvijā.

Lai noskaidrotu, vai patērētājiem pieejamā informācija ir pilnīga, ES mēroga pārbaudē "Sweep Plus" ("Tīrīšana Plus") Latvijas Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) pārbaudīja deviņu ātro aizdevumu izsniedzēju mājaslapas, kurās piedāvā noslēgt kreditēšanas līgumus, izmantojot internetu vai mobilā telefona īsziņu.

Pārbaužu objekti bijušas komercsabiedrības, kuras iesniegušas pieteikumu licences saņemšanai, lai likumīgi varētu darboties kā nebanku kredītdevēji Latvijā: "Eastcon Finance" – http://www.e-finance.lv, "MD Investīcijas" – www.crediton.lv, "Open Credit" – www.opencredit.lv, "Ferratum Latvia" – http://www.topkredit.lv/, "Ātrais kredīts" – http://www.atraiskredits.lv, "4finance" – https://www.smscredit.lv, "Soho Group" – https://www.sohocredit.lv, "4finance" – https://www.vivus.lv, "VIA SMS" – https://www.viasms.lv/.

Valstu uzraudzības iestādes pārbaudīja vairāk nekā 500 tīmekļa vietnes visās 27 ES dalībvalstīs un Norvēģijā un Islandē. 70 % (393) tīmekļa vietņu tika atzīmētas tālākam un padziļinātākām pārbaudēm, jo tika konstatētas šādās problēmas: standartinformācijas trūkums reklāmās, arī nepilnīga pirmslīguma informācija, kas vajadzīga lēmumu pieņemšanai, tāpat arī maldinoša vai patērētājam nesaprotama izmaksu norādīšana. Šajā pārbaudē ar nosaukumu Sweep („tīrīšana”) īpašu uzmanību pievērsa tam, kā uzņēmumi piemēro patēriņa kredītu direktīvu, ko dalībvalstis nesen ieviesušas savos tiesību aktos un kuras mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespējas vieglāk izprast un salīdzināt kredītu piedāvājumus.

Pārbaude Sweep ir ES tiesību aktu izpildes pasākums. To vada ES un veic valstu uzraudzības iestādes, vienlaicīgi īstenojot koordinētas pārbaudes, lai noteiktu patērētāju aizsardzības tiesību aktu pārkāpumus konkrētajā nozarē. Pēc tam valstu uzraudzības iestādes sazinās ar attiecīgajiem uzņēmumiem par iespējamajiem pārkāpumiem un lūdz veikt korekcijas. Pārbaude Sweep par patērētāju kredītiem ir veikta 2011. gada septembrī.

Sešas valstis (Itālija, Igaunija, Latvija, Lietuva, Slovākija un Zviedrija) ir veikušas par Sweep Plus dēvētu padziļinātu pārbaudi par 57 pārbaudītajām tīmekļa vietnēm. Pamatproblēmas bija saistītas ar pirmslīguma informāciju un ar līguma noteikumiem.

Pārstāvniecībā informēja, ka PTAC projektā veica paplašinātāku izmeklēšanu, pievēršot uzmanību ne tikai iespējamajiem pārkāpumiem saskaņā ar Negodīgas komercprakses direktīvu, bet arī prasībām, kas izriet no citiem normatīviem, kuri regulē patērētāju kreditēšanu. Pārbaužu gaitā tika konstatēts, ka neviena no komercsabiedrībām nepiedāvāja pirms līguma noslēgšanas iepazīties ar obligāto pirmslīguma patēriņa kredīta standartinformāciju. Vairāku sabiedrību mājaslapās varēja iepazīties ar līguma vispārējiem noteikumiem, kuros visbiežāk netika iekļauta Ministru kabineta noteikumos par patērētāja kreditēšanu obligāti sniedzamā informācija.

Latvijā visas sabiedrības līdz šim konstatētos pārkāpumus pēc PTAC aicinājuma ir labprātīgi novērsušas, pavēstīja EK pārstāvniecība Latvijā.

No sākotnēji pārbaudītajām 562 ES dalībvalstu, Norvēģijas un Islandestīmekļa vietnēm tikai 30 % izturēja Sweep pārbaudi par atbilstību attiecīgajiem ES patērētāju aizsardzības noteikumiem, bet 70 % šo tīmekļa vietņu (393) tika atzīmētas turpmākajai pārbaudei, jo tika konstatētas šādas problēmas – standartinformācijas trūkums reklāmās, nepilnīga pirmslīguma informācija, kas vajadzīga lēmumu pieņemšanai, kā arī maldinoša vai patērētājam nesaprotama izmaksu norādīšana. Pārbaudē īpaša uzmanība tika pievērsta tam, kā uzņēmumi piemēro patēriņa kredītu direktīvu, kuru dalībvalstis nesen ieviesa savos tiesību aktos un kuras mērķis ir nodrošināt patērētājiem iespējas vieglāk izprast un salīdzināt kredītu piedāvājumus.

"Sweep" ir ES tiesību aktu izpildes pasākums. To vada ES un veic valstu uzraudzības iestādes, vienlaicīgi īstenojot koordinētas pārbaudes, lai noteiktu patērētāju aizsardzības tiesību aktu pārkāpumus konkrētajā nozarē. Pēc tam valstu uzraudzības iestādes sazinās ar attiecīgajiem uzņēmumiem par iespējamajiem pārkāpumiem un lūdz veikt korekcijas.

Pārbaude "Sweep" par patērētāju kredītiem notika pagājušā gada septembrī.

Svarīgākais