Valsts rīcībā nav pierādījumu, lai pretendētu uz bufernaftu

Valsts rīcībā nav pierādījumu, kas apliecina valsts īpašumtiesības uz cauruļvadā Polocka-Ventspils esošo tehnoloģisko naftu. To Saeimas pieprasījuma komisijā apliecināja Ekonomikas un Tieslietu ministrijas pārstāvji. Vienlaikus nav izslēgts, ka šādi pierādījumi varētu rasties un tad valsts būtu gatava iesaistīties cīņa par īpašumtiesībām uz šo naftu, ziņo Latvijas Radio.

"Saskaņas centra" deputātu pieprasījumu premjeram skaidrot, kāpēc valsts jau šobrīd neiesaistās tiesvedībā, atbildīgās komisijas deputāti gan noraidīja.

Jautājums par to, kam pieder cauruļvadā Polocka-Ventspils esošā tehnoloģiskā nafta, aktualizējās 2010. gada novembrī, kad uzņēmums "LatRosTrans" sāka naftas pārsūknēšanu uz rezervuāriem. Process gan uzreiz tika apturēts, jo īpašuma tiesībām uz šo 50 līdz 80 miljonu latu vērto naftu pieteicās Baltkrievijas kompānija "Polocktransņeftj Družba" un uzsāka tiesvedību. Sākās diskusijas, ka naftas īpašniece varētu būt arī Latvijas valsts. 9 decembrī Daugavpils tiesa Baltkrievijas uzņēmuma prasību noraidīja. Neapmierinātību, ka tiesvedībā neiesaistās Latvijas valsts, pauž "Saskaņas centra" deputāti, kas attiecīgu skaidrojumu vēlas saņemt no premjera Valda Dombrovska. Saeimas pieprasījumu komisija Saskaņas centra frakcijas ierosinājumu lūgt premjera skaidrojumu gan noraidīja.

To, ka nav nekādu dokumentu vai citu pierādījumu, ka nafta pieder Latvijai, apliecina Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Juris Pūce. Viņš Saeimas komisijā skaidroja apsvērumus, kāpēc nolemts ieturēt nogaidošu pozīciju. Ministrijas speciālisti patlaban gaida pilnu Daugavpils tiesas spriedumu, kad varētu atklāties jauni pierādījumi un atklāts skaidrojums, kāpēc noraidītas Baltkrievijas uzņēmuma tiesības uz naftu. Kā norāda Juris Pūce, nepārdomāta iesaistīšanās tiesvedībā valstij varētu radīt zaudējumus.

Valdība par cauruļvadā Polocka-Ventspils esošo bufernaftu ir spriedusi 6 reizes. Īpaša darbagrupa padziļināti iepazinusies ar arhīva dokumentiem kopš 90. gadu sākuma. Atklājies, ka tolaik, iespējams, amatpersonu nolaidības dēļ vairāku dokumentu pielikumi pazuduši. Vienlaikus, valstij nav nekādu iespēju tikt pie dokumentiem, kas ir uzņēmumu "Latrostans" vai "Polocktransņeftj Družba" rīcībā. Paredzams, ka tiesvedība par bufernaftas īpašumtiesībām šo abu uzņēmumu starpā turpināsies.

Ekonomika

Inčukalna pazemes gāzes krātuvē septembra vidū ir iesūknēta dabasgāze 18,6 teravatstundu (TWh) apmērā, kas veido 75% no krātuves ietilpības, piektdien žurnālistiem sacīja vienotā dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS"Conexus Baltic Grid" ("Conexus") valdes priekšsēdētājs Uldis Bariss.

Svarīgākais