Kredītu parādnieku skaits pieaudzis par 30%

Salīdzinot ar pagājušo gadu, parāda piedziņas lietu skaits palielinājies par trešdaļu, liecina parādu atgūšanas kompānijas Lindorff rīcībā esošā informācija. Šobrīd aktīvas ir aptuveni 100 000 parādu piedziņas lietas, un tiek prognozēts, ka parādnieku skaits pieaugs.

Vislielākās grūtības kredītu atmaksā šobrīd ir ārpus Rīgas dzīvojošām sievietēm vecumā starp 30 un 39 gadiem, kas ņēmušas preces uz nomaksu. Savukārt vīrieši, kuri nespēj laikus atdot kredītu, aizdevumu lielākoties ņēmuši nekustamā īpašuma iegādei vai ir paņēmuši automašīnu līzingā. No iespējas nopirkt kāroto lietu agrāk, izmantojot aizdevumu, neatsakās arī vecāka gadagājuma cilvēki. Aptuveni viens procents no Lindorff datu bāzē esošiem parādniekiem ir cienījamā vecumā – no 80 līdz 89 gadiem.

Pēc šīs parādu atgūšanas kompānijas datiem, mazākajai daļai parādnieku ir objektīvi apstākļi maksas kavējumam. Daudzi ar parādsaistībām cer, ka izdosies novilcināt parāda samaksu vai pat vispār izvairīties no tās.

Latvijas Kredītņēmēju apvienības (LAKRA) valdes priekšsēdētājs Ainārs Gorenko vakar Rīgas pilī nodeva iedzīvotāju lūgumu prezidentam iesniegt Saeimā LAKRA izstrādāto krīzes likuma projektu, kas ekonomiskās krīzes periodā nodrošinātu kredītņēmēju tiesisko un ekonomisko interešu aizstāvību. Par šo likumprojektu ir parakstījušies 12 459 cilvēki. "Kredītņēmēji kopš gada sākuma ir gaidījuši aktīvu valdības rīcību un izpratni par situāciju. Tā kā reāli pasākumi kredītņēmēju aizsardzībai nav veikti, lielākā daļa no tiem, kas ar savu parakstu atbalstīja krīzes likuma projektu, Latvijas Valsts prezidentā redz pēdējo glābiņu," uzsvēra A. Gorenko.

Neatkarīgā jau rakstīja, ka par kredītņēmēju interesēm iestājās arī premjers Valdis Dombrovskis (JL), kurš rosināja mainīt likumus, lai kredītņēmēja atbildība pret kredīta devēju saistībā ar vienīgā mājokļa iegādi aprobežotos ar ķīlas vērtību. Taču pēc tikšanās ar bankas pārstāvjiem premjers paziņoja, ka valdība un bankas kopā izstrādās vienošanos kredītņēmēju atbalstam. Tas gan nav gluži tas pats, kas premjerministra sākotnējā iecere.

"Šajos laikos būtiski ir saprast galveno – parādi ir un būs jāatdod, jo tāds ir veselīgas ekonomikas un finanšu sistēmas priekšnoteikums. Pētījuma rezultāti rāda samērā satraucošu tendenci – iedzīvotāji pret cilvēkiem ar kavētām parādsaistībām izturas pārlieku iejūtīgi un, šķiet, nav domājuši par monētas otru pusi – vai tā būtu gadījumā, ja paši būtu aizdevēji," teica Lindorff Oy Latvijas filiāles ģenerāldirektore Aleksandra Baranova.

Lai izglītotu un konsultētu iedzīvotājus par parādsaistībām, kompānija Lindorff ir izveidojusi mājas lapu www.kavetsmaksajums.lv.

***

UZZIŅAI

Parādsaistības

Vidējā kavēto parādsaistību summa (kopā ar procentiem) Ls 260,51

Dzimums

sievietes 58%

vīrieši 42%

Dzīvesvieta

Rīgā un Rīgas rajonā dzīvojoši 40%

Citās Latvijas pilsētās un lauku teritorijā dzīvojoši 60%

Vecums

30 līdz 39 gadi 31%

40 līdz 49 gadi 25%

20 līdz 29 gadi 18%

50 līdz 59 gadi 15%