Baltkrievijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības potenciāls jāturpina attīstīt

Aizvadītajā nedēļā Latvijas – Baltkrievijas 7.Starpvaldību komisijas ekonomiskās un zinātniski-tehniskās sadarbības jautājumos un Latvijas – Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes ietvaros Baltkrievijas darba devēju, Lietišķās sadarbības Padomes un valdības pārstāvju delegācija viesojās Latvijā, lai apspriestu Latvijas un Baltkrievijas ekonomiskās sadarbības aktualitātes un attīstības iespējas nākotnē. Baltkrievijas un Latvijas ekonomiskās sadarbības potenciāls jāturpina attīstīt arī 2012.gadā, sadarbojoties abu valstu darba devēju organizācijām un Lietišķās sadarbības padomēm.

Latvijas – Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes Latvijas puses priekšsēdētājs Aivars Ločmelis: „Latvijas un Baltkrievijas ekonomiskās sadarbības veicināšanai un uzņēmēju ārējo ekonomisko interešu aizstāvībai būtiska ir interešu un darbību koordinācija abu valstu darba devēju organizāciju līmenī. Latvijas uzņēmēji ir aicināti iesaistīties Latvijas – Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes darbā un organizēti risināt jautājumus, lai sekmētu sadarbību starp abu valstu uzņēmējiem.”

Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK) ģenerāldirektore Līga Menģelsone: „LDDK un Baltkrievijas rūpnieku un uzņēmēju (darba devēju) konfederācijas 2008.gadā izveidotās Lietišķās sadarbības padomes darbs liecina, ka šādas darba devēju un uzņēmēju organizētas sadarbības formāts starp dažādām valstīm ļauj risināt abu valstu uzņēmējiem būtiskus jautājumus, kur būtiska loma ir abu valstu valdību iesaistei Starpvaldību komisiju līmenī.”

Latvijas un Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes pārstāvji ikgadējā atskaites sēdē informēja, ka līdz šim plānotās aktivitātes un vienošanās par sadarbības virzību tiek pildītas. Tādēļ 2012.gadā jāturpina sadarboties informācijas apmaiņas virzienā un aktīvi jāpiedalās arī abu valstu vēstniecību organizētajos ekonomisko attiecību stiprināšanas pasākumos.

Padomes sēdes galvenais uzdevums bija noteikt, kādas ir biznesa prioritātes ekonomiskās sadarbības veicināšanai starp abām valstīm. No Padomes puses Latvijas – Baltkrievijas 7.Starpvaldību komisijas ekonomiskās un zinātniski-tehniskās sadarbības jautājumos dienas kārtībā tika virzīti dažādi jautājumi, pirmkārt, novērst abu valstu pusēs vīzu režīma radītās problēmas autopārvadātājiem, mazinot laiku, kas jāpavada šķērsojot robežu. Otrkārt, Latvijas un Baltkrievijas biznesa investīciju projektus, kas tiek virzīti Latvijā vai Baltkrievijā ar augstu pievienoto vērtību un ievērojumu ekonomisku efektu, izskatīt arī Latvijas un Baltkrievijas Lietišķajai sadarbības padomē, lai nodrošinātu abpusēju ieinteresētību šo investīciju virzīšanā un rastu iespējas piesaistīt ES fondu finansējumu, kā arī citi piedāvājumi.

Lietišķās sadarbības padomes sēdē tika apspriesti arī dažādi nozaru jautājumi, piemēram, nepieciešamība attīstīt sadarbību farmācijas jomā starp abām valstīm, tika atbalstīts A/S AirBaltic ierosinājums palielināt ikdienas reisu skaitu starp Rīgas un Minskas lidostām, kā arī atbalstīta Latvijas Tirgotāju asociācijas iniciatīvu veicināt sadarbību tirdzniecības organizāciju līmenī.

Tāpat tika pieņemts lēmums atbalstīt pierobežu sadarbību starp Latgales reģionu Latvijas pusē un Vitebskas reģionu Baltkrievijas pusē, virzot Latvijas puses projektu loģistikas centra izveidei Krāslavā.

LDDK un Baltkrievijas rūpnieku un uzņēmēju (darba devēju) konfederācijas (Союз некоммерческих организаций «Конфедерация промышленников и предпринимателей (нанимателей)») vadības, kā arī Latvijas – Baltkrievijas Lietišķās sadarbības padomes abu pušu pārstāvju tikšanās laikā ar Latvijas Republikas prezidentu Andri Bērziņu bija iespēja pārrunāt abu valstu darba devējiem un uzņēmējiem aktuālos jautājumus.

Baltkrievijas rūpnieku un uzņēmēju (darba devēju) konfederācija un LDDK kopumā sanāksmi vērtē kā veiksmīgu un ir gandarīti par Latvijas Republikas Ekonomikas ministrijas un abu valstu vēstniecību atbalstu sadarbības stiprināšanā. Par turpmākajiem Lietišķās sadarbības padomes pasākumiem 2012.gadā informācija būs pieejama janvāra beigās.

Ekonomika

Banka "Citadele" pirmdien, 7.oktobrī, sāks augstākās prioritātes nenodrošināto obligāciju pirmā laidiena publisko piedāvājumu 10 līdz 35 miljonu eiro apmērā, teikts bankas paziņojumā biržai "Nasdaq Riga".

Svarīgākais