Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika

"Parex bankas" ārkārtas akcionāru sapulce pieņem lēmumu par bankas statusa maiņu

© skatiens

Šodien Parex banka ārkārtas akcionāru sapulce atbilstoši iepriekš izsludinātajai darba kārtībai pieņēma lēmumu atteikties no Parex bankai izsniegtās licences kredītiestādes darbībai un veikt ar bankas statusa maiņu saistītos grozījumus Parex bankas statūtos. Jaunais darbības modelis, kā arī Parex bankas nosaukuma maiņai nepieciešamās darbības tiks īstenotas pēc Finanšu un kapitāla tirgus komisijas atļaujas saņemšanas.

Parex bankas valdes loceklis Jurijs Adamovičs savā uzrunā bankas akcionāriem uzsvēra: "Šodienas akcionāru sapulce ir īpaša. Tā iezīmē jauna ceļa sākumu Parex bankas vēsturē un iedarbinās bankas pārveides procesu. Šodien akcionāriem ir jālemj par atteikšanos no kredītiestādes licences. Statusa maiņa mums ļaus koncentrēt bankas resursus un fokusēties uz mūsu pamatbiznesu, tas ir, problemātisko aktīvu pārvaldīšanu."

Lēmums par Parex bankas statusa maiņu ir pārdomāts un likumsakarīgs solis, ņemot vērā, ka kopš pagājušā gada augusta Parex banka kā risinājumu banka vairs nesniedz komercbankām raksturīgos pakalpojumus. Atbilstoši Eiropas Komisijas apstiprinātā restrukturizācijas plānā izvirzītajiem uzdevumiem Parex banka turpina problemātisko aktīvu izstrādi, lai valsts maksimāli atgūtu tās glābšanā ieguldītos līdzekļus. Šobrīd banka savu darbību ir koncentrējusi trijos galvenajos virzienos: kredītu restrukturizācija, parādu piedziņa un pārņemto nekustamo īpašumu pārvaldīšana. No 2010. gada 1. augusta līdz šim brīdim Parex banka intensīva darba rezultātā no problemātisko aktīvu portfeļa ir atguvusi vairāk nekā 200 miljonus latu.

Parex bankas pārveide par aktīvu pārvaldes uzņēmumu ļaus samazināt administratīvās izmaksas, kas saistītas ar kredītiestādes licences uzturēšanu, kā arī ietaupīt kredītiestāžu darbību regulējošo saistību izpildei nepieciešamos cilvēku un laika resursus. Tāpat pēc bankas statusa maiņas valstij nebūs jāveic turpmāka valsts noguldījumu kapitalizācija, kas līdz šim tika veikta ar mērķi nodrošināt bankas darbību atbilstoši Kredītiestāžu likuma noteikumiem.

Pēc atteikšanās no bankas licences Parex bankai būs jānokārto saistības ar privātajiem depozītu turētājiem. Bankas rīcībā ir pietiekams līdzekļu apjoms, lai tās varētu izpildīt. Šogad banka bez papildus valsts atbalsta jau sekmīgi ir nokārtojusi saistības pret sindicētajiem aizdevējiem 164 miljonu latu apmērā, kas bija viens no ierobežojumiem bankas statusa maiņai.

Parex bankas klientiem bankas statusa maiņa neradīs nekādas izmaiņas to saistībās un, tāpat kā līdz šim, banka veiks mērķtiecīgu darbu izsniegto kredītu atgūšanai un nodrošinās sekmīgu aktīvu saglabāšanu un pārdošanu. Nemainīsies arī Parex bankas akcionāru sastāvs: LPA šobrīd pieder 83,07%, ERAB 13,61%, bet mazākuma akcionāriem - 3,32% Parex bankas akciju.

Parex bankas turpmākās darbības modeli, kas paredz bankas statusa maiņu un atteikšanos no kredītiestādes licences, 2011.gada 22.novembrī atbalstīja Ministru kabinets.