„Latvenergo” elektroenerģijas eksports šajā gadā pieaudzis divas reizes

© Kristīne Langenfelde

AS „Latvenergo” elektroenerģijas eksports 2011.gadā, salīdzinot ar 2010.gadu, ir pieaudzis teju divas reizes.

Pagājušā gada pirmajos 11 mēnešos tika eksportētas 1187 GWh, šogad – 2183 GWh. AS „Latvenergo” ir palielinājusi savu tirgus daļu Lietuvā un Igaunijā, šajos tirgos pārdodot 3 reizes vairāk elektroenerģijas, nekā pērn.

Šā gada pirmajos 11 mēnešos AS „Latvenergo” ir eksportējusi gandrīz divas reizes vairāk elektroenerģijas, salīdzinot ar tādu pašu periodu iepriekšējā gadā. Ja 2010.gada pirmajos 11 mēnešos tika eksportētas 1190 GWh (gigavatstundas), tad šogad šis apjoms ir gandrīz dubultojies, sasniedzot 2183 GWh. Kopējais prognozētais eksporta apjoms 2011.gadā varētu sasniegt 2380 GWh, kas būtu par 1193 GWH vairāk nekā 2010.gadā.

Ievērojamais pieaugums ir saistīts ar AS „Latvenergo” veiksmīgo darbību Lietuvas un Igaunijas šobrīd atvērto elektroenerģijas tirgu segmentos. Šogad Lietuvā ir pārdotas 1660 GWh (2010.gadā - 508 GWh), kas ir 3.3 reizes vairāk nekā pērn. AS „Latvenergo” tirgus daļa Lietuvā gada laikā no 5.3% ir pieaugusi līdz 18.8%. Savukārt Igaunijā 2011.gada 11 mēnešos ir pārdotas 480 GWh. Tas ir 3.8 reizes vairāk nekā 2010.gadā 8 mēnešos, kad no tirgus atvēršanas brīža aprīlī tika pārdotas 125 GWh. AS „Latvenergo” tirgus daļa šobrīd Igaunijā ir 6.7% (2010.g. - 2.6%). Tādējādi AS „Latvenergo” kopējā tirgus daļa Baltijā ir sasniegusi aptuveni 35%, nostiprinot savas pozīcijas kaimiņvalstu elektroenerģijas tirgos un izvirzoties par reģiona līderi.

AS „Latvenergo” saviem klientiem piedāvā individuāli pielāgojamus un elastīgus līguma noteikumus, rēķinoties ar klienta biznesa specifiku, kā arī papildu pakalpojumus un servisu. Tas, ka Latvenergo ir ne tikai tirgotājs, kā daļa citu tirgus dalībnieku, bet arī pats ražo elektroenerģiju, veicina klientu pārliecību par stabilitāti un rada uzticēšanos.

Gada laikā šādus rezultātus sasniegt ir palīdzējusi AS „Latvenergo” Latvijas tirgū iegūtā pieredze un pareizais piedāvājums Baltijas valstu tirgus dalībniekiem pareizajā laikā.

Andris Cakuls, AS „Latvenergo” Elektroenerģijas vairumtirdzniecības direktors, norāda uz gaidāmām tirgus izmaiņām 2012.gadā: „Paredzams, ka nākamgad „NordPool” biržas cenu zona tiks izveidota gan Latvijā, gan Lietuvā, kas ieviesīs izmaiņas līdzšinējā tirgū. Parādoties katras zonas cenu līmeņiem, katrs klients Latvijā un Lietuvā varēs daudz precīzāk novērtēt dažādu tirgotāju cenu piedāvājumus un izvēlēties sev piemērotāko elektroenerģijas piegādātāju."