Palielinot IIN, valsts gadā no katras strādājošā kabatas izvilks par 112 latiem vairāk

Valdība vakar atbalstīja grozījumus likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, ar ko plānots papildus iegūt 112 miljonus latu. Kopējos ieņēmumus no iedzīvotāju ienākuma nodokļa Finanšu ministrija lēš 780 miljonu latu apmērā.

Latvijā ir aptuveni 990 300 nodarbināto, tātad no katra strādājošā ienākumiem valsts plānojusi nākamā gada laikā atvilkt vidēji 787 latus, nerēķinot sociālās iemaksas.

Grozot likumu Par iedzīvotāju ienākuma nodokli, valsts cer papildus iegūt 112 miljonus latu un vēl 36,7 miljonus latu valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu veidā. Savukārt atbilstoši vakar valdībā apstiprinātajam budžeta projektam nākamgad konsolidētā kopbudžeta (valsts budžeta un pašvaldību budžeta) kopējie ieņēmumi no iedzīvotāju ienākuma nodokļa prognozēti 780,4 miljonu latu apmērā. Pērn faktiskie šā nodokļa ieņēmumi bija viens miljards latu, 2007. gadā – 888 miljoni, 2006. gadā – 657,2 miljoni latu. Šogad šajā nodoklī plānots iegūt 749 miljonus latu, Neatkarīgo informēja Finanšu ministrijas preses nodaļas vadītāja Diāna Krampe.

Saskaņā ar vakar lemto iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātāja mēneša neapliekamais minimums nākamgad varētu būt 25 lati (pašreizējo 35 latu vietā), iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojums par apgādībā esošu personu – 25 lati (pašreizējo 63 latu vietā). Daudzbērnu ģimenei nodokļa papildu atvieglojums būs desmit latu.

Finanšu ministrs Einars Repše (JL) gan pieļāva, ka starptautiskajiem aizdevējiem varētu būt iebildumi pret šīs normas samazināšanu, jo tas tiekot uzskatīts par regresīvu nodokli.

Pašnodarbināto ienākumiem plānots piemērot 23% likmi pašreizējo 15% vietā. Ar 10% likmi plānots aplikt ienākumus, kas gūti no dividendēm, no procentu maksājumiem, no augoša meža un kokmateriālu pārdošanas, no tiesībām uz dabas resursu ieguvi un lietošanu. Ar kapitāla nodokli plānots aplikt arī ienākumus no dārgakmeņiem un dārgmetāliem, mākslas darbiem un kolekcijām, ieskaitot markas, monētas, retus paklājus, senlietas, alkoholisko dzērienu kolekcijas, tēlotājmākslas priekšmetus.

Ar nodokli apliks arī ienākumus no nekustamā īpašuma pārdošanas. Vienīgais izņēmums – ar nodokli netiks aplikti ienākumi no nekustamā īpašuma pārdošanas, kas bijis fiziskās personas īpašumā vismaz piecus gadus un tikpat ilgi kalpojis kā personas deklarētā dzīvesvieta.

Likumprojekts paredz likvidēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu 20% apmērā no apliekamā ienākuma par ieguldījumiem ieguldījumu fondos, kā arī samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa atvieglojumu no 20% līdz 10% no apliekamā ienākuma par ieguldījumiem privātajos pensiju fondos un par apdrošināšanas prēmiju maksājumiem (apdrošināšana vismaz uz pieciem gadiem ar uzkrāšanu).

Finanšu ministrijas sagatavotie likuma grozījumi arī paredz ar nodokli apliekamajā bāzē iekļaut dāvinājumus gan no fiziskajām, gan juridiskajām personām, vienlaikus nosakot izņēmumu – ja dāvinātāju ar maksātāju saista laulība vai radniecība.

Likumprojekts paredz aplikt ar iedzīvotāju ienākuma nodokli par darba devējam piederošas vieglās automašīnas lietošanu personīgajām vajadzībām. Saskaņā ar Ceļu satiksmes drošības direkcijas sniegto informāciju juridiskām personām Latvijā pieder 118 000 automašīnu. Ņemot vērā ekonomikas kritumu par aptuveni 40% un pieļaujot, ka aptuveni ceturtā daļa izvairīsies no šā nodokļa nomaksas, valsts cer iegūt 15,7 miljonus latu.

Ar likuma grozījumiem līdz 12 mēnešiem tiks pagarināts termiņš pārmaksātās iedzīvotāju ienākuma nodokļa summas atmaksāšanai. Tas tikšot darīts, jo VID trūkst kapacitātes, lai izpildītu pašreizējo likuma normu. Par grozījumiem likumā Par iedzīvotāju ienākuma nodokli vēl būs jālemj Saeimai.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais