Repše gatavojais "cīņai" ar starptautiskajiem aizdevējiem par neapliekamo minimumu

Visasākās diskusijas ar starptautiskajiem aizdevējiem par Latvijas 2010. gada budžetu varētu būt par valdības piedāvāto ar nodokļiem neapliekamā minimuma samazinājumu, kas tiek uzskatīts par regresīvu samazinājumu,- šorīt intervijā Latvijas radio sacīja finanšu ministrs Einars Repše.

Finanšu ministrs neslēpj, ka konceptuāli piekrīt šim vērtējumam, tomēr esošajā politiskajā situācijā neesot iespējams ieviest progresīvo ienākuma nodokli.

Lai gan gaidāmas vēl "ļoti nopietnas diskusijas", tiks uzsvērts, ka šajos apstākļos šāds budžets esot "labākais iespējamais" un plašas izmaiņas tajā vairs nav iespējams.

Ja saskaņošanas procesā būs problēmas, tiks sasauktas ārkārtas valdības sēdes.

Repše uzsvēra, ka "lielos vilcienos budžeta prasības ir sasniegtas, tas samazināts par 500 miljoniem latu".

Repše skaidroja, ka turpmākais mērķis ir panākt par 3% mazāku budžeta deficītu no iekšzemes kopprodukta (IKP), kā arī nepieļaut valsts ārējo parādu vairāk kā 60%.

2011. gada budžets, pēc Repšes prognozēm, varētu būt pēdējais grūtais budžets Latvijai, pēc tam gadāms palielinājums.

Jau ziņots, ka vakar Ministru kabinets ārkārtas sēdē akceptēja nākamā gada valsts budžeta projektu.

Valsts budžeta 2010. gada ieņēmumi plānoti 3 781 888 682 latu apmērā, bet izdevumi - 4 347 973 488 latu apmērā.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,7% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Ekonomika

Eiropas Savienības Tiesa piektdien nolēma atcelt Mobilitātes pakotnē noteikto prasību, kas uzliek par pienākumu kravas transportlīdzekļiem ik pēc astoņām nedēļām atgriezties transportlīdzekļu reģistrācijas valstī, aģentūru LETA informēja Satiksmes ministrijā (SM).

Svarīgākais