Stājas spēkā jaunas Eiropas Savienības regulas pārtikas piedevu lietošanā

No 2.decembra stājās spēkā jaunas Eiropas Komisijas izstrādātās pārtikas piedevu regulas, kas pilnībā jāpiemēro no 2013.gada 1.jūnija.

Jaunās regulās EK ir noteikusi speciālus pārtikas piedevu lietošanas nosacījumus pārtikas piedevās, pārtikas aromatizētājos, pārtikas fermentos un uzturvielās (vitamīnos un minerālvielās). Tāpat EK ir noteikusi jaunus steviolglikozīdu lietošanas nosacījumus.

Līdz jauno regulu obligātai piemērošanai Latvijā joprojām pārtikas piedevu lietošanu regulē Ministru kabineta 2010.gada 16.februāra noteikumi Nr.146.

Lai pārtikas ražotāji varētu savlaicīgi pārorientēties no prasībām, kas ir šobrīd spēkā esošajos MK noteikumos, uz šo prasību jauno izklāstu un piemērošanu, regulu piemērošanai ir paredzēts 18 mēnešu pārejas periods. Izņēmums ir EK noteiktie jaunie steviolglikozīdu lietošanas nosacījumi, kas stājas spēkā jau šodien, 2. decembrī.

Ekonomika

Vai “airBaltic” pērk lidmašīnas, lai tās izīrētu citiem? Šāds jautājums sociālajos tīklos sastopams bieži, kopš nacionālā aviokompānija paziņoja, ka no nākamā gada papildu lidmašīnas tiks izīrētas aviācijas gigantam “Lufthansa Group”. Par to, ko šis darījums nozīmē lidsabiedrībai un iedzīvotājiem, plašāk vēsta TV kanāla 360 raidījums “360 ZIŅneši”.

Svarīgākais