Ekonomikas ministrs ar Ventspils pašvaldības pārstāvjiem pārrunā uzņēmējdarbības vides jautājumus

Šodien, 17.novembrī, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts tikās ar Ventspils domes priekšsēdētāja pirmo vietnieku infrastruktūras jautājumos Jāni Vītoliņu un Ventspils brīvostas pārvaldnieku Imantu Sarmuli, lai pārrunātu aktuālos Ekonomikas ministrijas un Ventspils pašvaldības sadarbības jautājumus.

Sarunas galvenās tēmas bija saistītas ar uzņēmējdarbības vidi, kā arī darbu un koordinācijas rīkiem investīciju piesaistē. J.Vītoliņš informēja, ka mērķtiecīgs pašvaldības darbs investīciju projektu piesaistē kopš 2002.gada Ventspilī palīdzējis atvērt 20 jaunus ražojošus uzņēmumus, kuros patlaban nodarbināti 820 cilvēki. Šo gadu laikā rūpniecības izlaide uz vienu nodarbināto Ventspilī esot palielinājusies septiņas reizes, bet eksporta apjomi - desmit reizes.

D.Pavļuts atzinīgi novērtēja Ventspils pašvaldības darbu investīciju piesaistē, norādot, ka no uzņēmējiem un investoriem ir dzirdējis daudz labu atsauksmju par uzņēmējdarbības vidi pilsētā, īpaši koordinējošo darbu investīciju projektos. Kā uzsvēra ekonomikas ministrs, savstarpējā koordinācija, sadarbības stiprināšana un atbilstošas infrastruktūras nodrošināšana ir daži no rīkiem, ko paredz arī moderna industriju politika.

J.Vītoliņš atzina, ka patlaban ļoti aktuāls jautājums rūpniecības sekmīgai attīstībai ir tieši izglītības sistēmas pilnveide, lai nodrošinātu uzņēmumus ar nepieciešamās kvalifikācijas darbaspēku. D.Pavļuts norādīja, ka izglītības sistēmas pilnveidošana, tostarp, izvērtējot profesionālās izglītības sadarbības modeli, tajā palielinot uzņēmēju līdzdalību, ir valdības dienas kārtības jautājums, ko nosaka arī valdības deklarācija.

Ventspils brīvostas pārvaldnieks Imants Sarmulis savukārt ministru iepazīstināja ar apsvērumiem, kāpēc sašķidrinātā dabasgāzes termināļa (LNG) būvniecībai piemērotākā vieta Latvijā varētu būt Ventspils. Puses bija vienisprātis, ka, lai stiprinātu valstu enerģētisko patstāvību, LNG projekts ir ļoti nozīmīgs visām Baltijas valstīm, un patlaban pūles jākoncentrē uz to, lai šis projekts tiktu īstenots saimnieciski izdevīgākajā veidā.

Tikšanās laikā ekonomikas ministrs saņēma arī oficiālu uzaicinājumu apmeklēt Ventspili un klātienē iepazīties ar tajā strādājošajiem uzņēmumiem. Ministrs pieļāva, ka tuvāko mēnešu laikā uzaicinājumu, visticamāk, izmantos, iespējams, to apvienojot arī ar Liepājas apmeklējumu.

Jau pagājušajā nedēļā ekonomikas ministrs tikās ar Rīgas domes priekšsēdētāju Nilu Ušakovu un tikšanās ar pašvaldību vadītājiem iecerētas arī turpmāk.

Svarīgākais