Sestdiena, 4.maijs

redeem Vijolīte, Viola, Vizbulīte

arrow_right_alt Ekonomika

"Parex banka" no NVS valstu līzinga portfeļa kopumā ir atguvusi vairāk nekā 150 miljonus ASV dolāru

© Rūta Kalmuka F64

Pēc veiksmīgi realizētās Parex bankas līzinga kompāniju Krievijā pārdošanas, šā gada 20.oktobrī ir noslēgts plānotais Pareks Lizinq and Faktorinq pārdošanas darījums Azerbaidžānā, tā atgūstot vēl 3,4 miljonus ASV dolāru.

Kopš 2008. gada nogales no Azerbaidžānas līzinga portfeļa kopumā ir atgūti vairāk nekā 37 miljoni ASV dolāru, savukārt no Krievijas līzinga kompānijām - vairāk nekā 120 miljoni ASV dolāru. Daļa no apjomīgajiem naudas līdzekļiem savulaik tika novirzīta Parex bankas likviditātes krīzes novēršanai 2008. gadā, bet daļa - valsts galvotajam 164 miljonu latu lielajam sindicētajam kredītam, kuru Parex banka pilnībā un bez papildus valsts atbalsta atmaksāja šā gada maijā.

"Mūsu galvenais biznesa mērķis un solījums ir nemainīgs - atgūt un atmaksāt valstij maksimāli daudz ieguldīto līdzekļu, tādēļ līzinga kompāniju pārdošana ir likumsakarīgs un loģisks solis. Tai pat laikā ir svarīgi izvēlēties optimālāko no iespējamajiem rīcības scenārijiem, izvērtējot potenciālos riskus un ekonomiskos ieguvumus. Bankas darbības rezultāti uzskatāmi apliecina, ka diendienā uzkrātās zināšanas un pieredze, strādājot specifiskā un komplicētā biznesa segmentā, ļauj mums gūt labus rezultātus arī sarežģītos tirgus apstākļos", norāda Kristofers Gviljams, Parex bankas valdes priekšsēdētājs.

Līdzīgi kā Parex Leasing un Extroleasing Krievijā pārdošanas gadījumā, arī Azerbaidžānas līzinga kompānijas pārdošanas darījums ir veikts atbilstoši Ministru kabineta un Eiropas Komisijas apstiprinātajam restrukturizācijas plānam, kas nosaka Parex bankas līzinga kompāniju NVS valstīs darbības izbeigšanu līdz 2013. gada 31.decembrim, tās pārdodot vai likvidējot. Plāns neparedz papildus līdzekļu ieguldīšanu šo kompāniju saimnieciskās darbības attīstīšanā un uzturēšanā.

Izvērtējot un salīdzinot Pareks Lizinq and Faktorinq kompānijas Azerbaidžānā iespējamos rīcības scenārijus un potenciālos ieguvumus, skaidri iezīmējās tūlītējas pārdošanas priekšrocības. Galvenie faktori, kas ļāva gūt pilnīgu pārliecību par pieņemtā lēmuma pareizību, ir:

- apjomīgās administratīvās izmaksas, kas nepieciešamas kompānijas darbības nodrošināšanai un kontrolei ārpus valsts robežām;

- restrukturizācijas plānā noteiktais ierobežojums veikt ieguldījumus līzinga kompāniju darbības attīstībā;

- juridiskie riski, kas saistīti ar citas valsts jurisdikciju un atšķirīgo biznesa vidi;

- būtiskas naudas summas ieguvums;

- pārredzama un caurspīdīga pārdošanas darījuma, tostarp naudas pārskaitījuma struktūra.

Par optimālāko risinājumu šo darījumu ir atzinusi arī neatkarīga starptautiskā ekspertu kompānija.

Vēlmi iegādāties Azerbaidžānas līzingu pauda vairāki potenciālie pircēji. Izvērtējot interesentu iesniegtos piedāvājumus, kā piemērotākais darījuma partneris ir izvēlēta Nīderlandes privāta sabiedrība ar ierobežotu atbildību SWITLAR investments B.V., kā rezultātā atbilstoši noslēgtajam pārdošanas līgumam Parex banka ir saņēmusi maksājumu 3,4 miljonu ASV dolāru apjomā. Šobrīd Parex banka turpina izvērtēt tai piederošās līzinga kompānijas Ukrainā pārdošanas iespējas.