Ar Krieviju varētu vienoties par viesabonēšanas tarifu samazināšanu

Satiksmes ministrija virza apstiprināšanai valdībā saprašanās memorandu starp Latvijas un Krievijas valdībām un abu valstu mobilo sakaru operatoriem par starptautisko viesabonēšanas tarifu samazināšanas nosacījumiem.

„Latvijas Republikas un Krievijas Federācijas saprašanās memoranda par starptautisko viesabonēšanas tarifu samazināšanu” projekts ceturtdien, 6. oktobrī, izsludināts Valsts sekretāru sanāksmē.

Memoranda projekts paredz Latvijas un Krievijas nozaru ministru vienošanos par nodomu samazināt viesabonēšanas tarifus. Abu valstu mobilo sakaru operatori tiks aicināti līdz 2012. gada 30.martam savstarpēji vienoties par konkrētiem tarifiem un to spēkā stāšanās datumiem.

Latvijas un Krievijas mobilo sakaru operatori atzīst, ka viesabonēšanas tarifi starp abām valstīm ir pārāk augsti un šī pakalpojuma lietotājiem neizdevīgi. No šāda memoranda noslēgšanas un mobilo sakaru operatoru savstarpējas sadarbības ieguvēji būs tie abu valstu mobilo sakaru lietotāji, kuri dodas uz kaimiņvalsti darba jautājumos vai atpūtā.

Saprašanās memorands paredzēs Latvijas un Krievijas mobilo sakaru operatoru sadarbību, samazinot pakalpojuma izmaksas un veicinot iespēju iedzīvotājiem brīvi piekļūt informācijai un lietot elektronisko sakaru pakalpojumus arī ceļojumu uz kaimiņvalstīm laikā.

Šā gada augustā SM Sakaru departamenta direktors Edmunds Beļskis un Krievijas Federācijas Sakaru un masu saziņas ministrijas Starptautiskās sadarbības departamenta direktors Andrejs Muhanovs apsprieda jautājumu par abu valstu mobilo sakaru viesabonēšanas tarifu samazināšanu un vienojās par jautājuma turpmāku izskatīšanu un konsultāciju veikšanu ar mobilo sakaru operatoriem. Latvijas mobilo sakaru operatori konceptuāli atbalsta sarunu uzsākšanu.

Ekonomika

AS "Latvenergo" kļuvis par SIA "Laflora Energy" 100 % kapitāla daļu īpašnieku, lai kūdras ražotāja SIA "Laflora" bijušajā kūdras ieguves teritorijā Kaigu purvā Līvbērzes pagastā būvētu vēja elektrostaciju (VES) ar kopējo jaudu 108,8 MW (megavati) un uzsāktu elektroenerģijas ražošanu 2026. gada jūnijā.