"Liepājas enerģija" plāno par trim procentiem samazināt apkures tarifu

Liepājas siltumapgādes uzņēmums "Liepājas enerģija" iesniedzis Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā (SPRK) jauno siltumenerģijas ražošanas, pārvades un sadales, kā arī tirdzniecības tarifa projektu, kas paredz apkures tarifa samazinājumu par apmēram trim procentiem atkarībā no gāzes cenas.

Viņa norādīja, ka tarifa samazinājums paredzēts līdz ar veikto siltumtrašu rekonstrukciju 2010.gadā. Pērn veiktajā maģistrālo siltumtīklu rekonstrukcijā nomainīti 12 maģistrālo siltumtrašu posmi ar kopējo garumu 5900 metru, kas ļāva siltumenerģijas zudumus tīklos samazināt par 12 358 megavatiem.

Savukārt "Liepājas enerģijas" valdes priekšsēdētājs Anatolijs Suškovs paskaidroja, ka realizētie attīstības projekti ļauj samazināt ražošanas izmaksas, taču valsts īstenotā nodokļu politika, tostarp akcīzes nodokļa piemērošana dabasgāzei un izmaiņas pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmēs, kā arī dabasgāzes cenas svārstības un cenu kāpums, bieži vien apēd siltumenerģijas tarifa samazinājumu.

Iepriekšējais "Liepājas enerģijas" tarifa samazinājums 3–12% apmērā atkarībā no gāzes cenas stājās spēkā šā gada 1.maijā. Samazinājums bija iespējams, jo 2010.gada jūnijā ekspluatācijā tika nodota koģenerācijas stacija Tukuma ielā, kad pēc triju gadu pārtraukuma "Liepājas enerģija" atjaunoja elektroenerģijas ražošanu.

Šogad "Liepājas enerģija" realizē divus vērienīgus projektus ar Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda atbalstu – turpinās maģistrālo siltumtīklu rekonstrukciju un plānots sākt jaunas biokoģenerācijas stacijas būvniecību. Kopējie prognozētie kapitālieguldījumi šajā projektā 2011.gadā ir 6,11 miljoni latu.

Šogad saņemts arī līdzfinansējums un sākts projekts par biomasas katlu mājas izbūvi ar kopējo jaudu 30 megavatu, kas ļaušot vēl par 40% palielināt zaļās enerģijas īpatsvaru. Projektam plāno piesaistīt ES Kohēzijas fonda līdzfinansējumu 50% apmērā.

Ekonomika

Kas notiks ar šobrīd pustukšo Rīgas brīvostu un citām Latvijas ostām; vai patiesi ostās jāsāk būvēt dārgi elitārie dzīvojamie rajoni un biroju telpas; kādēļ mēs labprātīgi atsakāmies arī no sankcijām nepakļautām kravām un cik saprātīgi rīkojamies naudas pelnīšanā – “Neatkarīgās” saruna ar Rīgas brīvostas bijušo pārvaldnieku Leonīdu Loginovu.

Svarīgākais