Šodien likti pamati SIA ''Latvijas piens'' jaunajai piena pārstrādes rūpnīcai

© F64

Šodien SIA "Latvijas piens" dibinātāji, lauksaimniecības kooperatīvi "Trikāta KS", "Dzēse" un "Piena partneri KS" iemūrē pamatakmeni jaunajai piena pārstrādes rūpnīcai.

Līdz ar rūpnīcas pamatakmens ielikšanu tiek likti pamati arī stabilitātei piena nozarē un cerībām uz pārticību vairāk kā 600 zemnieku saimniecībās visā Latvijā, kas apvienojušās SIA „Latvijas piens” dibinātājkooperatīvos.

Šis ir nacionālas nozīmes projekts, kura īstenošana atbalstīta no Eiropas struktūrfondu finansējuma piena nozares restrukturizācijai. Projekta kopējās izmaksas tiek plānotas 10,5 miljonu latu apmērā, kas ietver pilnīgi visus maksājumus tajā skaitā nodokļus, būvniecības izmaksas, projekta finansēšanas izmaksas, apgrozāmos līdzekļus un investīcijas iekārtu iegādei.

„Piensaimniecība ir nozare, kurā redzams liels potenciāls. Pašlaik Latvijā tiek saražotas aptuveni 0,7 miljoni tonnas piena gadā, bet 30-tajos gados bez moderno tehnoloģiju palīdzības Latvijā ražoja 1,7 miljonus tonnu piena gadā. Tādēļ jaunās piena pārstrādes rūpnīcas projekta īstenošana ir solis pretim šī potenciāla īstenošanai. Šis projekts ir nozīmīgs arī no vairākiem citiem aspektiem – pirmkārt, „Latvijas piens” būs ražotne, kas pilnībā pieder Latvijas zemniekiem un piensaimniekiem – kopumā vairāk nekā 600 saimniecībām. Otrkārt, šī būs rūpnīca, kas varēs nodrošināt pilnu ciklu: sākot no piena ražošanas līdz pat galaproduktam – tas ir modelis, kas daudzās valstīs pierādījis savu konkurētspēju," norāda Ministru prezidents Valdis Dombrovskis.

„Ražotnei ir jāstrādā tā, lai viss Latvijā zemnieku saražotais piens tiktu pārstrādāts tepat Latvijā, radot tam lielāku pievienoto vērtību un to neizvestu pārstrādei ārpus Latvijas," uzsvēra Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

Kooperatīvi rūpnīcas būvniecībai ir izvēlējušies Jelgavu, kas ir ģeogrāfiskais centrs, ņemot vērā triju kooperatīvu atrašanās vietu, kas ir Rīga, Liepāja un Valmiera.

Būvniecības darbus veiks komandītsabiedrība „UB Konstrukcijas”, ko veido uzņēmumi „UBB Būve”, Unibūve” un „Infobūve”. Rūpnīcas būvniecību pilnībā plānots pabeigt 2012. gada sākumā. Paralēli būvdarbiem notiek darbs pie iekārtu un tehnoloģiju nodrošinājuma – noslēgti līgumi ar galvenajiem iekārtu piegādātājiem, norit līgumu slēgšanas procedūra par atsevišķu mazāku tehnoloģisko iekārtu piegādēm.

Jaunajā rūpnīcā vienā ražošanas maiņā pārstrādās 250 tonnas piena. Uzņēmumā ražos saldo krējumu un vājpiena koncentrātu, Krievijas un Holandes tipa sierus, kā arī puscieto un cietos sierus. Saražotie piena produkti nonāks gan Latvijas tirgū, gan tiks eksportēti.

Projekta attīstītāji, SIA „Latvijas Piens” ir pārliecināti, ka jaunā rūpnīca būs konkurētspējīga, jo zemnieki ir ieinteresēti nodrošināt pilnu ražošanas procesu no piena ieguves līdz pārstrādei tepat Latvijā, un zudīs nepieciešamība eksportēt pienu uz kaimiņvalstīm, lai nodrošinātu labu piena iepirkuma cenu.

Plānots, ka jaunā rūpnīca garantēs stabilas piena iepirkuma cenas zemniekiem un nodrošinās darbu apmēram 50 cilvēkiem pašā ražotnē.Vienas dienas laikā rūpnīcā pārstrādās 250 tonnas piena.

Projekta kopējās plānotās izmaksas ir 10,5 miljoni latu. No kopējās summas kredīts investīcijām ir aptuveni 6,5 miljoni latu, zemnieku pašu ieguldījums 1,275 miljoni latu un ES līdzfinansējums - 2 951 776,80 lati.

Svarīgākais