Ārvalstīs darbu meklējošie latvieši arvien biežāk tiek piekrāpti [papildināts]

Nākamās nedēļas sākumā Ārlietu ministrija uzsāk pasākumu ciklu "Uzzini, pirms piekrīti darbam ārvalstīs!", brīdinot Latvijas iedzīvotājus par riskiem, meklējot darbu citās valstīs.

Tiek norādīts, ka pēdējā laikā, palielinoties emigrantu skaitam, arvien biežāk nākoties saskarties ar situācijām, kad ārzemēs darbu meklējoši latvieši tiek piekrāpti.

ĀM Juridiskās un Konsulārās direkcijas vadītāja Alda Vanaga informēs par riskiem un problēmām, ar kurām visbiežāk saskaras Latvijas valsts iedzīvotāji ārvalstīs, savukārt Nodarbinātības valsts aģentūras direktore Baiba Paševica atgādinās par to, kas jāņem vērā, izmantojot darbā iekārtošanas firmu pakalpojumus, un kam jāpievērš īpaša uzmanība, interesējoties par darba iespējām ārvalstīs.

ĀM un Nodarbinātības valsts aģentūras organizētais pasākumu cikls "Uzzini, pirms piekrīti darbam ārvalstīs!" sākies 26. oktobrī Rīgā un noslēgsies 25. novembrī Rēzeknē.

Šogad vidēji 30 cilvēki mēnesī lūdz palīdzību Ārlietu ministrijā (ĀM) un Latvijas vēstniecībās ārvalstīs sakarā ar to, ka viņi tikuši apkrāpti ar fiktīviem darba piedāvājumiem, šodien mediju pārstāvjus informēja ĀM Juridiskās un konsulārās direkcijas vadītāja Alda Vanaga.

Pērn šādu gadījumi bijis ievērojami mazāk, turklāt tie bija atsevišķi cilvēki, kas vērsušies pēc palīdzības. Šogad situācija ir krasi mainījusies, jo palīdzību lūdz arī cilvēku grupas, nevis atsevišķi cilvēki, kuriem it kā piedāvāts darbs. Šie cilvēki dodas uz norādīto valsti, taču tur izrādās, ka viņi ir apkrāpti, skaidroja Vanaga.

Īpaši daudz tādu gadījumu esot bijis vasarā, un kā viens no klajākajiem piemēriem tiek minēta 30 cilvēku grupu, kurai kāda darbā iekārtošanās firma piedāvājusi darba iespējas Vācijas pilsētā Drēzdenē. Ierodoties pilsētā, cilvēki atklājuši, ka ir apkrāpti.