Valdība un pašvaldības vienojas par iespējamiem kompensācijas mehānismiem IIN neizpildes gadījumā

Valdība un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) šodien konceptuāli tomēr vienojās par kompensācijas mehānismu pašvaldībām gadījumā, ja netiks izpildītas iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu prognozes.

Ja nodokļu ieņēmumu samazinājums būs lielāks par 8%, tad valdība lems par papildus līdzekļu piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, šodien ārkārtas komitejas sēdē vienojās abas puses.

Šāds kompensācijas mehānisms vēl gan būs jāapstiprina LPS domes sēdē šo piektdien, 23.oktobrī.

Joprojām nav skaidrs, kāda nākamgad būs IIN sadales proporcija starp valsti un pašvaldībām. Finanšu ministrijas piedāvājums paredz pašvaldībām novirzīt 83%, bet valstij 17% nodokļa, bet tāpat iespējama šī nodokļa sadales proporcija 80% un 20%.

Jau ziņots, ka šodien notiek valdības komitejas ārkārtas sēde, kurā skata Ministru kabineta un Latvijas Pašvaldību savienības 2010.gada domstarpību un vienošanās protokolu.

Vienošanās protokols starp valdību un pašvaldībām vienmēr tiek iekļauts valsts budžetu pavadošajos dokumentos, un tajā tiek ietverti visi svarīgākie jautājumi, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporcija starp valsti un pašvaldībām.

Jau ziņots, ka Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) apšauba Finanšu ministrijas (FM) veiktās nodokļu ieņēmumu prognozes 2010.gadam, iepriekš pēc tikšanās ar FM paziņoja pašvaldības.

Pašvaldību savienība FM prognozes pašvaldību ieņēmumiem no iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) un nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) uzskata par nereālām un aiz ministrijas solījumiem saskata FM vēlmi atņemt pašvaldībām reālu naudu, samazinot iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļu pašvaldību budžetos no 83% uz 80%, kas būtiski pasliktinās pašvaldību budžeta situāciju.

Līdz ar to LPS nepiekrīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu proporcijas pārdalei par labu valsts budžetam.

Kopējo IIN prognozi 2010.gadam FM plāno 779,3 miljonu latu apmērā, ziņo LPS pārstāvji. Ja IIN sadalījums pašvaldību un valsts budžetā tiks noteikts attiecīgi 83% un 17%, tad ieņēmumus pašvaldību budžetos no IIN FM prognozē 646,82 miljonu latu apmērā. Ja šīs sadalījums tiks noteikts attiecīgi 80% un 20%, tad ieņēmumus pašvaldību budžetos no IIN FM prognozē 623,44 miljonu latu apmērā. No nekustamā īpašuma nodokļa FM prognozē pašvaldību ieņēmumus 60,56 miljonu latu apmērā, tajā skaitā 39,04 miljonus latu no nodokļa par zemi un 21,52 miljonus latu no nodokļa par ēkām.

LPS uzskata, ka lielākos papildu ieņēmumus valsts konsolidētajā budžetā plānots gūt no sociāli mazaizsargātajiem Latvijas iedzīvotājiem, un konceptuāli ir pret šādu rīcību.

Svarīgākais