Jaunsleinis: pašvaldības apšauba, ka mājokļa nodokli izdosies iekasēt tādos apmēros, kā cer valdība

Valdība pārlieku optimistiski raugās uz nodokļu iekasēšanas iespējām nākamgad, tādēļ Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) prasīs garantijas no Finanšu ministrijas (FM) par tās izteiktajām ieņēmumu prognozēm.

Šādu viedokli šorīt medijiem pauda LPS vadītājs iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumus Andris Jaunsleinis.

Savienības vadītājs ar bažām atgādina, ka iedzīvotāju ienākuma nodoklis (IIN) ir galvenā pašvaldību budžetu ieņēmumu sadaļa, tādēļ, to pārdalot un daļu naudas atdodot valstij, pašvaldības var iedzīvoties reālos budžata iztrūkumos.

A. Jaunsleinis uzsver, ka Finanšu ministrijas prognozes par pašvaldību ienākumiem nākamajā gadā no iedzīvotāju ienākumu nodokļa un nekustamā īpašuma nodokļa ir apšaubāmas. Tādējādi galvenā LPS baža šobrīd ir tajā, ka valdība grib pašvaldībām atņemt daļu no "reāliem" un stabiliem ienākumiem jeb IIN ieņemumus, pretim piesolot visnotaļ apšaubāmas finanses no plānotā mājokļu nodokļa.

"Solot šos nereālos papildu ieņēmumus, FM paredz atņemt pašvaldībām reālu naudu - samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu daļu pašvaldību budžetos no 83% uz 80%, kas būtiski pasliktinās pašvaldību budžeta situāciju. LPS nepiekrīt iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu proporcijas pārdalei par labu valsts budžetam," norāda savienība.

LPS atgādina: ja IIN ieņēmumi starp pašvaldībām un valsti būs proporcijā 83% un 17%, tad pašvaldību ieņēmumi būs 646,82 miljoni latu, tad proporcijā 80% pret 20% - 623,44 miljoni latu.

Jāatgādina, ka šodien notiks valdības komitejas ārkārtas sēde, kurā skatīs Ministru kabineta un LPS 2010.gada domstarpību un vienošanās protokolu. Vienošanās protokols starp valdību un pašvaldībām vienmēr tiek iekļauts valsts budžetu pavadošajos dokumentos, un tajā tiek iekļauti visi svarīgākie jautājumi, piemēram, iedzīvotāju ienākuma nodokļa sadales proporcija starp valsti un pašvaldībām.

Ja pieņemtie lēmumi nebūs reāli, tad būs grūti prognozēt sekas, uzsvēra Jaunsleinis.

Svarīgākais