Nodarbinātības pasākumiem nākamos divos gados ieguldīs 37 miljonus latu

Valdība otrdien, 20.septembrī, atbalstīja papildus 37 milj. latu Eiropas fondu līdzekļu ieguldīšanu aktīvo nodarbinātības pasākumu īstenošanai 2012. un 2013.gadā.

Labklājības ministrija (LM) jau iepriekš norādījusi, ka iespējamais darba vietu skaits, kas veidosies tautsaimniecībā, nav pietiekams, lai lielākā daļa reģistrēto bezdarbnieku varētu iekļauties darba tirgū. Prognozes liecina, ka situācija darba tirgū Latvijā neuzlabosies strauji. Turklāt palielinās ilgstošo bezdarbnieku īpatsvars. Tādēļ nepieciešami papildus ieguldījumi bezdarbnieku atbalstam aktīvo nodarbinātības pasākumu ietvaros, t.sk., turpinot sabiedrisko darbu programmu. Ja nākamgad bezdarbniekiem netiks sniegts atbalsts nodarbinātības pasākumu veidā, pieaugs trūcīgu personu skaits, kā rezultātā palielināsies arī sociālā spriedze un emigrācija.

Tāpēc no minētā kopējā piešķirtā finansējuma gandrīz 23 milj. latu Eiropas Sociālā fonda (ESF) līdzekļu LM plāno nākamajos gados ieguldīt bezdarbnieku un darba meklētāju apmācībā.

Par piešķirto atbalstu LM būs ne tikai iespēja sniegt atbalstu plašākam cilvēku lokam, bet arī ieviest jaunu un efektīvu bezdarbnieku apmācības veidu - bezdarbnieku apmācība sadarbībā ar darba devēju organizācijām un nozaru darba devēju organizāciju apvienībām. Līdz ar to darba devējiem būs iespēja pašiem noteikt un apmācīt vairāk kā 7 tūkst. bezdarbnieku Latvijas tautsaimniecības prioritārajās nozarēs un uz eksportu orientētās pakalpojumu nozarēs, piemēram, transporta, kokrūpniecības, ķīmiskās rūpniecības, mašīnbūves, tūrisma, loģistikas u.c. nozarēs. Plānots, ka bezdarbnieku apmācība notiks divos veidos - bezdarbnieks mācīsies izglītības iestādē atbilstoši darba devēja noteiktajai specialitātei vai arī bezdarbnieks mācīsies pie konkrētā darba devēja.

Savukārt apmēram 14 milj. latu ESF līdzekļu paredzēts ieguldīt algoto pagaidu sabiedrisko darbu īstenošanā, ko plānots uzsākt nākamā gada sākumā.

To paredz šodien, 20.septembrī, valdībā pieņemtie grozījumi Eiropas Sociālā fonda darbības programmā „Cilvēkresursi un nodarbinātība". Lēmums par papildus finansējuma ieguldīšanu nodarbinātības pasākumos vēl jāpieņem Eiropas Komisijai.

Atgādinām, ka nākamgad plānots pašvaldībās atjaunot pasākumu Algotie pagaidu sabiedriskie darbi, kas aizvietos un uzlabos līdzšinējo simtlatnieku pasākumu. Atšķirībā no simtlatniekiem jaunajā pasākumā noteikti citi kritēriji, proti, pašvaldība pati varēs izvērtēt, kurus bezdarbniekus virzīt iesaistei pasākumā. Tāpat, īstenojot sabiedriskos darbus, valstī daļēji atgriezīsies iemaksas sociālajā budžetā, jo valsts veiks iemaksas bezdarbnieku sociālajai apdrošināšanai.

Plānots, ka bezdarbnieks pasākumā tiks iesaistīts līdz 4 mēnešiem un par paveikto darbu katru mēnesi saņems 100 latus uz rokas. Tāpat paredzēts segt izdevumus par veselības pārbaudes veikšanu, kā arī par bezdarbnieka apdrošināšanu nelaimes gadījumiem. Pasākumā varēs iesaistīties bezdarbnieki, kuri nesaņem bezdarbnieka pabalstu un bez darba ir vismaz 6 mēnešus. Pagaidu darba vietas varēs izveidot tikai pašvaldības un nevalstiskās organizācijas, tādējādi nekropļojot darba tirgu un negatīvi neietekmējot uzņēmējdarbību

Ekonomika

Latvijas Tirgotāju asociācija (LTA) regulāri veic patēriņa preču cenu salīdzinājumu valsts lielāko pārtikas veikalos kopš 90.gadu vidus. Vidējās cenas aprēķina atbilstoši mazumtirdzniecības uzņēmumu cenu zīmēs norādītām, nerēķinot akciju cenas.

Svarīgākais