Grib aicināt "Google", "Microsoft", "Amazon" un "eBay" izvietot savus datu centrus Latvijā

Biedrība "Pirmie" uzskata, ka prioritārās tautsaimniecības nozares, kuru attīstība palīdzēs Latvijas ekonomikas sildīšanā ir lauksaimniecība, augstākā izglītība, tranzīts, tūrisms un informācijas tehnoloģijas (IT). Lai panāktu attīstību IT jomā, kur ir vislielākā un vissarežģītākā konkurence, vajag veidot alianses ar pasaules līmeņa IT milžiem, kas tagad strauji attīstās par spīti ekonomikas krīzei.

Latvija ir viena no tām valstīm, kur tiek gatavoti augsta līmeņa IT speciālisti, daudzi no kuriem pēc izglītības iegūšanas dodas strādāt uz ārzemēm nevis pielieto savas zināšanas Latvijā, informē biedrības "Pirmie" valdes loceklis Eldars Šarafutdinovs.

Kā vienu no risinājumiem biedrība "Pirmie" piedāvā Google, Microsoft, Amazon un eBay datu centru izvietošana Latvijā.

Biedrības "Pirmie" valdes priekšsēdētājs Pēteris Dimants norāda, ka viens Google birojs Eiropā nodarbina aptuveni 100 cilvēkus, tas nozīmē, ja mēs panāksim 7 pasaules IT milžu (Google, Microsoft, eBay, Amazon, Zoho, SalesForce.com un RackSpace) datu centru atvēršanu Latvijā, tās būs 700 labi apmaksātas darba vietas, kas arī ģenerēs vismaz 6 miljonus LVL gadā nodokļu iemaksās. Otrkārt, katrs no datu centriem pirks elektrību no Latvenergo par vismaz 3 miljoniem LVL gadā, bet kopā – par 21 miljonu LVL gadā. Treškārt tās būs Latvija šobrīd tik nepieciešamās investīcijas, jo, lai uzbūvētu vienu datu centru ir vajadzīgi ieguldījumi 20 miljonu LVL apmērā, tātad kopējas investīcijas var sasniegt 140 milj LVL.

Svarīgākais