Apdrošināšana nekompensē "airBaltic" atceltos avioreisus

Profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija sniedz skaidrojumu iedzīvotājiem par iespējām apdrošināties un saņemt apdrošināšanas kompensācijas atcelto un iespējami nākotnē atcelto avioreisu gadījumos - līdzīgi kā tas notika pirmdien 12.septembrī ar airBaltic pēkšņi atceltajiem avioreisiem. Parastā ceļojumu apdrošināšana nekompensē airBaltic atceltos avioreisus un aviopārvadātāja maksātnespējas gadījumus.

Veicot ceļojumu apdrošināšanu, lielākajā daļā Latvijas apdrošināšanas sabiedrību ir iespējams iegādāties paplašināto ceļojumu apdrošināšanas segumu, kas sedz zaudējumus arī lidojuma atcelšanas, pārtraukšanas vai aizkavēšanās gadījumā. Diemžēl apdrošinājuma ņēmējiem, it īpaši tiem, kuri iegādājas apdrošināšanu internetā vai ar banku palīdzību, nav pilnas skaidrības par to, kas ir un kas nav apdrošināts lidojuma atcelšanas gadījumā un kādi gadījumi netiek segti.

Latvijas profesionālo apdrošināšanas brokeru asociācija vērš patērētāju uzmanību uz to, ka Latvijā pašlaik pieejamie ceļojumu apdrošināšanas segumi NEPAREDZ kompensāciju, ja lidojums tiek atcelts aviosabiedrības komerciālu problēmu vai citu subjektīvu iemeslu dēļ, vai arī aviopārvadātāja maksātnespējas dēļ. Tas attiecas gan uz izlidošanu no Latvijas gan arī uz ielidošanu Latvijā. Kompensācija varbūt ir iespējama no pašas aviosabiedrības, bet ne ceļojuma apdrošināšanas ietvaros.

Mēs vēršam uzmanību uz to, ka aviobiļetes pircējam vienmēr ir pašam jāpārliecinās vai viņa rīcībā būs pietiekami resursi, lai nokļūtu atpakaļ mājās gadījumā, ja aviosabiedrība, maksātnespējas vai citu subjektīvu iemeslu dēļ, veiks reisa atcelšanu. Ar ceļojumu apdrošināšanu saistītie lidojuma reisu atcelšanas apdrošināšanas noteikumi var nesegt dažādus atcelšas vai aizkavēšanās iemeslus - kā dabas stihijas, vulkāna izvirdums un citi izņēmumi, kas noteikti apdrošināšanas noteikumos. Asociācija aicina patērētājus vienmēr pārliecināties, lai iegādātais apdrošināšanas segums sedz visus vajadzīgos ceļojuma riskus, jo nepareiza apdrošināšana var nekompensēt ārkārtas izdevumus, un tas var nopietni apdraudēt pat ceļotāja veselību vai dzīvību.

Gadījumā, ja jūsu ceļojums ir iegādāts ar tūrisma aģentūras palīdzību kā tūrisma ceļojums, tad, saskaņā ar Latvijā esošiem noteikumiem, tūrisma aģentūrām ir jāgarantē ceļotāju atgriešanās mājās, un Latvijā spēkā esošie noteikumi paredz, ka tūrisma aģentūrām ir obligāti jāapdrošina šīs savas saistības izpilde - tai ir jābūt garantētai arī tūrisma aģentūras maksātnespējas gadījumā.

Svarīgākais