Aicina BAS izpildīt valdības nosacījumus un nodrošināt airbaltic darbības stabilitāti

Otrdien, 13. septembrī, Ministru kabinets uzklausīja Satiksmes ministrijas un finanšu konsultanta Prudentia ziņojumu par progresu sarunās ar airBaltic privāto akcionāru Baltijas Aviācijas sistēmas (BAS) kopš 6. septembra valdības sēdes, kā arī situāciju kopumā aviokompānijā airBaltic.

Ministru prezidents Valdis Dombrovskis preses konferencē pēc valdības sēdes uzsvēra, ka valdība ir ieinteresēta iesaistīties airBaltic finanšu situācijas stabilizēšanā un nacionālās aviosabiedrības saglabāšanā, kas Latvijai rada nozīmīgas priekšrocības loģistikā un tūristu piesaistē, kā arī ir nozīmīgs darba devējs.

„Ņemot vērā situācijas attīstību ar airBaltic, valdība papildus izvērtē arī citus valsts līdzdalības veidus, jo ir svarīgi saglabāt Latvijas pozīciju aviācijas nozarē un turpināt attīstīt Rīgas lidostu kā reģionālo aviosatiksmes centru. Tādēļ Satiksmes ministrijai un konsultantiem ir uzdots strādāt pie valdības līdzdalības scenārijiem un citu izvirzīto jautājumu risinājumiem līdz 20.septembrim, un tos iesniegt izskatīšanai valdībā, ”teica premjers. V.Dombrovskis norādīja, ka valsts finansējuma piešķiršana notiek rūpīgi izvērtējot valstij izdevīgākos risinājumus un pārliecinoties par ieguldījumu finansiālo izdevīgumu un pamatotību.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis medijus informēja par paveikto kopš šā gada 6.septembra valdības sēdes, atzīstot, ka konsultantam nav izdevies panākt būtisku progresu sarunās ar BAS par situācijas risinājumiem airBaltic.

Valdība aicina BAS nevilcinoties izpildīt valdības izvirzītos nosacījumus, atturēties no airBaltic finanšu situācijas sasaistīšanas ar priekšvēlēšanu aģitāciju, kā arī atbildīgi nodrošināt uzņēmuma darbības stabilitāti, tostarp arī avio reisu nepārtrauktību.

Kā ziņots iepriekš, valdība 23. augustā pieņēma konceptuālu lēmumu iesaistīties airBaltic finanšu situācijas stabilizēšanā, izvirzot virkni nosacījumu. Finanšu konsultantam Prudentia tika dots uzdevums vienoties ar BAS par airBaltic vadības maiņu, grozījumiem uzņēmuma statūtos, akcionāru līguma izmaiņām, panākot, ka akcionāru attiecības regulē Komerclikuma nosacījumi, kā arī par Rīgas lidostas saglabāšanu kā airBaltic bāzes lidostu.

Izpildoties šiem nosacījumiem, valdība pauda gatavību apsvērt sekojošus scenārijus – pārņemt no BAS tā īpašumā esošās airBaltic kapitāldaļas vai kopā ar privāto akcionāru proporcionāli palielināt aviokompānijas pamatkapitālu.

Aviokomānijā airBaltic Latvijas valstij kā vairākuma akcionāram pieder 52,6% kapitāldaļu, savukārt privātajam akcionāram Baltijas Aviācijas sistēmas – 47,2%. Latvijas valdība ir piesaistījusi finanšu konsultantu Prudentia, lai izvērtētu airBaltic finanšu situāciju un lemtu par turpmāko aviokompānijas darbību.

Svarīgākais