„Latio”: Īres tirgū atjaunojies labu dzīvokļu deficīts

Pieprasījuma palielināšanās augustā atjaunojusi labu, īrnieku prasībām un vajadzībām atbilstošu īres dzīvokļu deficītu gan Rīgas centrā, gan ārpus tā, liecina „Latio” mājokļu tirgus pārskats.

„Beidzoties atvaļinājumu sezonai un tuvojoties jaunā mācību gada sākumam, aktivitāte Rīgas dzīvokļu īres tirgū augustā būtiski pieauga. Pieprasījumu palielinājuši gan vietējie, gan arī ārvalstu studenti, kas vēlas īrēt dzīvokļus augstskolu tuvumā, kā arī pilsētas centrā. Par labu dzīvokļu īri interesējas arī ģimenes, kas nevar atrast savām vēlmēm vai finansiālajām iespējām atbilstošus mājokļus, vai arī viņu ienākumi neatbilst kritērijiem, lai saņemtu aizdevumu bankā,” skaidro „Latio” Īres nodaļas vadītājs Ģirts Krūmiņš.

Viņš uzsver, ka pēc pieprasījuma palielināšanās augustā atkal asāk iezīmējās īrnieku prasībām un vajadzībām atbilstošu dzīvokļu deficīts gan Rīgas centrā, gan jaunajos projektos, gan arī tipveida dzīvokļu mājās.

„Īrnieku rotācija joprojām ir neliela, bet jauni dzīvokļu piedāvājumi īres tirgu papildina gausi. Tūlītējai apdzīvošanai piemēroti dzīvokļi labā stāvoklī īrniekus atrod ļoti īsā laikā,” uzsver Ģ.Krūmiņš.

Rīgas centrā pieprasītākie ir kvalitatīvi, labiekārtoti, mēbelēti vienas, divu un trīs istabu dzīvokļi platībā līdz 80 kvadrātmetriem par īres maksu līdz 380–600 eiro mēnesī bez komunālajiem maksājumiem. Šādu dzīvokļu piedāvājums patlaban ir ierobežots.

Jauno projektu dzīvokļu vidējā īres maksa mēnesī Rīgas tuvajā centrā augustā atkarībā no mājokļa platības bija 10–11 eiro par kvadrātmetru, tālajā centrā – 6–7 eiro par kvadrātmetru, klusajā centrā – 10–12 eiro par kvadrātmetru.

Pirmskara mūra ēkās dzīvokļu kvadrātmetra vidējā īres maksa mēnesī augustā Vecrīgā atkarībā no mājokļa platības bija 8 eiro, Rīgas tuvajā centrā – 7–8 eiro, tālajā centrā – 6–7 eiro, klusajā centrā – 7–9 eiro.

Vidējā stāvoklī esošu sērijveida dzīvokļu vidējā īres maksa bez komunālajiem maksājumiem augustā palielinājās un bija 3 eiro par kvadrātmetru mēnesī. Jūlijā tipveida dzīvokļu vidējā īres maksa bija 2,9 eiro par kvadrātmetru mēnesī.

Ekonomika

ASV Finanšu ministrijas Finanšu noziegumu apkarošanas tīkls ("FinCEN") paziņojums par sankciju pret "ABLV Bank" atcelšanu ir nozīmīgs un svarīgs solis Latvijai, kas palīdzēs piesaistīt jaunas investīcijas, aģentūrai LETA sacīja ASV vēstnieks Latvijā Kristofers Robinsons.