Izdzīvošana ārstus spiež meklēt radošus risinājumus; Ludzas slimnīca pievērsīsies medicīnas tūrismam

© ludza.lv

Izdzīvošanas nolūkos sadarbībā ar Ludzas sadraudzības pilsētu Sebežu (Krievija) SIA "Ludzas rajona slimnīca" plāno pievērsties medicīnas tūrismam.

SIA "Ludzas rajona slimnīca" valdes priekšsēdētājs Juris Atstupens norāda: patlaban Ludzas rajona slimnīcas rīcībā ir moderna nupat izremontēta ēka ar iegādātu modernu aprīkojumu. Ārstniecības iestādē ir pietiekami kvalificēts medicīniskais personāls. Atgriežamies slimnīcā tiek gaidīti arī vairāki rezidenti, kuriem pašvaldība mācību laikā maksājusi stipendiju.

Lai arī slimnīca, kurā komforta līmenis ir augstāks nekā vidēji Latvijā, patlaban sniedz dažādus maksas pakalpojumus un tajā darbojas dienas stacionārs, iztikt ar tai piešķirto aprūpes slimnīcas finansējumu nevar, tādēļ nolemts pievērsties medicīnas tūrismam, paskaidroja Atstupens.

Sebežā pieprasījums pēc kvalificētiem medicīniskajiem pakalpojumiem patlaban pārsniedz piedāvājumu. Tādēļ, uzzinot par situāciju, kādā Latvijas medicīnas reformu rezultātā nokļuvusi Ludzas rajona slimnīca, sebežieši nākuši klajā ar šādu priekšlikumu.

Lai palīdzētu atrisināt dažādus ar pacientu transportēšanu pāri valstu robežām un norēķiniem par saņemtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem saistītus jautājumus, sadarbības procesa veicināšanā iesaistījušies arī abu valstu diplomātiskā korpusa darbinieki, informēja Ludzas rajona slimnīcas vadītājs.

Komentējot sarunas par Rēzeknes un Ludzas slimnīcu apvienības izveidi, Atstupens teica, ka tās pagaidām nav nesušas vēlamo rezultātu. Rēzeknes slimnīca neesot piekritusi dalīties ar Ludzas kolēģiem sniedzamajos medicīniskajos pakalpojumus, tādējādi liedzot Ludzas slimnīcai iespēju pastāvēt kā pilnvērtīgai ārstniecības iestādei, kur tiek sniegta arī neatliekamā medicīniskā palīdzība.

Ekonomika

Valsts fondēto pensiju shēmas jeb pensiju otrā līmeņa ieguldījumu plānos uzkrātais pensiju kapitāls šogad pirmajā pusgadā pieaudzis par 12,7% jeb 895,72 miljoniem eiro, jūnija beigās veidojot 7,955 miljardus eiro, aģentūra LETA uzzināja Latvijas Bankā.

Svarīgākais