"Moody's": Latvijai nedraud pēkšņa valūtas un banku krīze

Latvijai nedraud pēkšņa valūtas un banku krīze, prognozē starptautiskās reitingu aģentūras "Moody's Investors Service" viceprezidents Kenets Orčards.

Latvijas spēja samazināt tās milzīgo tekošā konta deficītu padara devalvāciju maz ticamu, skaidro Orčards, piebilstot, ka likviditātes trūkums un banku nevēlēšanās izsniegt kredītus spekulantiem mazina lata devalvācijas iespēju.

Turklāt Eiropas Savienība (ES) ir demonstrējusi gatavību nodrošināt ārkārtas finanšu atbalstu Latvijai, nodrošinot buferi pret devalvāciju, norāda analītiķis.

"Moody's" arī atzinīgi novērtējis Latvijas valdības 16.oktobrī pieņemto 2010.gada budžeta izdevumu samazināšanas plānu, nodēvējot to par "pozitīvu un atbilstošu pieņēmumiem, lai saglabātu valdības pašreizējo kredītreitingu" - "Baa3", kas ir "Moody's" zemākais investīciju līmenis.

Reitingu aģentūra "Standard & Poor’s" Latvijai noteikusi reitingu "BB", bet "Fitch" kredītreitings Latvijai ir "BB+".

"Moody's" prognozē, ka Latvijas valdība turpinās ievērot SVF un ES stabilizācijas plāna nosacījumus, kaut arī "gaidāmās vēlēšanas situāciju nākamajos 12 mēnešos padarīs vismaz skaļu, īpaši ap SVF pārskata un budžeta saskaņošanas laiku".

Latvijas ekonomikā pieaugums varētu atgriezties līdz 2011.gadam, bet parādu apjoms 60% apmērā no IKP būs ap 2011.-2012.gadu.

Ja ekonomikas pieaugums neradīsies, kā plānots, ko pavadīs fiskālās disciplīnas problēmas, parāda un IKP attiecība var pārsniegt 80%, "izraisot smagu spiedienu uz ekonomiskajām un politiskajām institūcijām. Šāda [ļaunākā] notikumu scenārija gadījumā nevar izslēgt devalvāciju, tomēr tas notiktu pēc vairākiem gadiem," prognozē Orčards.

Svarīgākais