Izbeigta tiesvedība lietā par Rīgas lidostas piemēroto negodīgo atlaižu sistēmu

Septembra beigās, ņemot vērā administratīvā līguma noslēgšanu starp Konkurences padomi un VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"", izbeigta tiesvedība par Konkurences padomes 2006. gada 22.novembrī pieņemto lēmumu, ar kuru par netaisnīgu un neatbilstošu Eiropas Kopienu Dibināšanas līguma 82.pantam tika atzīta VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" piemērotā atlaižu sistēma.

Tā kā šī gada 5.maijā Ministru kabinets apstiprināja grozījumus 2006.gada 5.decembra noteikumos Nr.911 "Kārtība, kādā nosakāma maksa par aeronavigācijas un valsts akciju sabiedrības "Starptautiskā lidota "Rīga"" pakalpojumiem, un maksas sadales kārtība", paredzot atcelt par netaisnīgām atzītās atlaides, Konkurences padomes piekrita lidostas piedāvātajam mierizlīgumam. Administratīvais līgums par tiesiskā strīda izbeigšanu, ar kuru lidosta apņēmās piemērot tādu pakalpojumu maksas kārtību, kas paredz visiem aviopārvadātājiem piemērot vienu fiksētu maksas likmi, tika parakstīts šī gada 20.jūlijā, informē Konkurences padomes vecākā referente sabiedrisko attiecību jautājumos Inita Kabanova.

Vienlaikus Konkurences padome norāda, ka, lai arī lēmumā noteiktais tiesiskais pienākums - pārtraukt negodīgo atlaižu piemērošanu - ir izpildīts, ilgstošā netaisnīgo atlaižu piemērošana un atteikšanās konkurenci kropļojošās atlaides savlaicīgi atcelt atstājusi būtisku negatīvu ietekmi. Laika posmā no pārkāpuma konstatēšanas līdz atlaižu atcelšanai lidostu pametušas tādas aviokompānijas kā "KLM Royal Dutch Airlines", "British Airways", "Austrian Airlines", "SAS" , "EasyGet", "Germanwings" un "Aer Lingus". Vienlaikus ir nostiprinājies vienas aviokompānijas - "airBaltic" - stāvoklis tirgū, kas savukārt negatīvi ietekmē patērētāju izvēles iespējas.

Svarīgākais