Repše mēģinās vienoties ar pašvaldībām

Šodien notiks finanšu ministra Einara Repšes tikšanās ar Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) pārstāvjiem, lai izskatītu Ministru kabineta un LPS 2010. gada domstarpību un vienošanās protokola projektu.

Šis projekts jāiesniedz Saeimā vienotā likumprojekta "Par valsts budžetu 2010. gadam" paketē.

Vienošanās protokolā ir iekļauta informācija par iedzīvotāju ienākuma nodokli un tā iekasēšanas kārtību 2010.gadā, nekustamā īpašuma nodokli, indikatīvā informācija par dotācijām un mērķdotācijām pašvaldībām, kā arī par nākamā gada pašvaldību finanšu izlīdzināšanu un sociālās drošības stratēģijas pasākumiem.

Valdības akceptētie fiskālās konsolidācijas pasākumi ietver gan valsts budžeta izdevumu samazināšanu par aptuveni 305 miljoniem latu, gan ieņēmumu palielināšanu par aptuveni 185 miljoniem latu caur nodokļu politikas izmaiņām, kā arī nenodokļu ieņēmumu palielināšanu par 18 miljoniem latu.

Tādējādi valsts kopbudžeta ieņēmumi tiek plānoti 3,73 miljardu latu apmērā, savukārt izdevumi tiek plānoti 4,33 miljardu latu apmērā jeb par aptuveni 600 miljoniem latu lielāki.

Centrālās valdības budžeta deficīts nākamgad plānots 5,1% no iekšzemes kopprodukta (IKP), bet pašvaldību - apmēram 1,8% no IKP.

Pēc Eiropas Komisijas korekcijām budžeta deficīts varētu palielināties vēl par 1,5%, bet kopējais noteikti nepārsniegs 8,5% no IKP.

Ekonomika

Latvijā patēriņa cenas šogad septembrī salīdzinājumā ar augustu pieauga par 0,3%, bet gada laikā - šogad septembrī salīdzinājumā ar 2023.gada septembri - palielinājās par 1,4%, kamēr mēnesi iepriekš gada inflācija bija 0,7%, liecina Centrālās statistikas pārvaldes dati.