"The Economist” žurnālists apšauba Roulandu iesaisti Dienas pirkšanā

© Juris Zakrevskis

Britu izdevuma „The Economist” žurnālists Edvards Lūkass intervijā TV3 raidījumam paudis šaubas, vai Roulendu ģimene investējuši savu naudu laikrakstu „Diena” un „Dienas Bizness” iegādē.

„Ir samērā maz ticams, ka šobrīd būtu interese investēt mediju biznesā Baltijā, stāsta E. Lūkass. „Vairums preses izdevumu cieš zaudējumus. Tad jau ar tādām pašām sekmēm varētu investēt sniega uzņēmumos Saūda Arābijā vai smilšu kompānijās Grenlandē. Tam vienkārši trūkst racionāla pamatojuma. Roulendiem nav mediju biznesa, un viņiem nav reģistrētu īpašumu Baltijā.”

Edvards Lūkass uzskata, ka laikraksta vienīgā vērtība ir reputācija, bet ar muļķīgu komunikāciju tā nu ir sagrauta: „Vienkāršākais jautājums, ko es uzdevu Džonatam Roulendam bija, vai viņš var apstiprināt, ka ir faktiskais labuma guvējs „Dienas” darījumā. Viņš nav man atbildējis. Pat, ja Roulends nevēlējās atbildēt uz pārējiem maniem jautājumiem, un to varētu sagaidīt no privāta biznesmeņa, būtu bijis prātīgi atbildēt uz šo vienu. Tas izbeigtu spriedelējumus, vai viņš nedarbojas citas personas interesēs.”

Džonatanu Roulandu satikt „Nekā Personīga” žurnālistei neizdevās. Mediji nav Roulendu biznesa specifika, viņi nav iecēluši nevienu savu pārstāvi Dienā, lai kontrolētu savu naudu, kā arī nav atbildējuši uz pamatjautājumu, vai ir faktiskie naudas devēji.

Kā vēsta „Nekā Personīga”, „News Corporation” piederošā „Latvijas Neatkarīgā televīzija”, ir pārdošanā jau kopš pagājušā gada vasaras.

Savukārt Rīgas vicemērs Ainārs Šlesers atklājis, ka šovasar ticies ar Roulendu ģimeni. Tikšanās notikusi Rīgā un tās ierosinātājs bijis Parex bankas valdes priekšsēdētājs Nils Melngailis. Uz Latvijas galvaspilsētu un tikšanos ar Šleseru ieradies Roulends vecākais ar piecu cilvēku komandu. Dienas darījums nav bijis viņu sarunas tematu lokā.