Uzņēmēji: airBaltic attīstība ir Latvijas valsts ilgtermiņa interesēs

© Andrejs Terentjevs, F64 Photo Agency

Vairāki desmiti ar tūrismu saistīti uzņēmēji parakstījuši atklātu vēstuli, kurā pauž atbalstu turpmākai nacionālās lidsabiedrības "airBaltic" attīstībai, tajā palielinot pamatkapitālu.

"Valdības vilcināšanās un politiskais pingpongs ap airBaltic liek vaicāt: vai Latvijas iedzīvotājiem arī turpmāk būs pieejami astoņi desmiti tiešo lidojumu no Rīgas, ko sekmīgi nodrošina airBaltic? Vai arī turpmāk Rīgas lidosta būs Baltijas reģiona aviosatiksmes centrs, par kādu to ir padarījusi airBaltic straujā attīstība? Nebūtu pieļaujams, ka situācija mainās un Latvijas iedzīvotāji būtu spiesti mērot ceļu autobusā uz Viļņas vai Tallinas starptautiskajām lidostām," raksta uzņēmēji.

Tie norāda, ka izcila aviosatiksme un aktīva lidosta mūsdienās ir tikpat svarīga valsts infrastruktūras sastāvdaļa kā interneta piekļuve, elektroapgāde vai autoceļi. Astoņi desmiti airBaltic tiešo lidojumu no Rīgas nav tikai ērtība un patīkama priekšrocība Latvijas iedzīvotājiem. Šis lidojumu tīkls ir arī Latvijas attīstības priekšnoteikums, jo moderna valsts nav iedomājama bez modernas lidostas un aviokompānijas. Ir grūti iedomāties, kā Latvijā attīstīsies starptautiski konkurētspējīga un uz eksportu vērsta uzņēmējdarbība, ja Rīgā nebūs pieejama Eiropas līmeņa aviosatiksme, ko nodrošina airBaltic.

"Var, protams, runāt par dažādām nākotnes perspektīvām un pasaules aviokompānijām, kas pēkšņi izdomās padarīt Rīgu par savu bāzi un atbalsta punktu, taču mēs zinām, kāds liktenis piemeklējis daudzas šādas gaisa pilis. Vienīgais, kas Latvijas iedzīvotājiem var nodrošināt nepieciešamos pakalpojumus, ir Latvijā reģistrēta, Latvijā bāzēta un Latvijas atbalstu saņemoša aviokompānija. AirBaltic ir šāda kompānija, un valdības pienākums ir piedalīties tās attīstībā. Latvijā ir pārāk maz uzņēmumu, kas ir pazīstami un konkurētspējīgi ne tikai Baltijas, bet arī Eiropas mērogā. Nereti mēs tiekam salīdzināti ar gudrākajiem un pārākajiem igauņiem dažādās biznesa un kultūras jomās. Nav daudz tādu uzņēmumu Latvijā, kuri būtiski apsteigtu Igaunijas attīstības tempus. Tomēr airBaltic ir viens no šādiem uzņēmumiem. Patlaban Latvija tikai sāk atjaunot ārvalstu investoru uzticību. No valsts tēla viedokļa pat tikai runas par valstij piederošas aviokompānijas iespējamo bankrotu var iedragāt starptautisko investoru jau tā trauslo uzticību Latvijas valstij," norāda uzņēmēji.

AirBaltic nodrošina darbu vairākiem tūkstošiem Latvijas iedzīvotāju tieši un daudziem tūkstošiem, kas strādā viesmīlības nozarē (restorāni, viesnīcas, cita tūrisma infrastruktūra) pastarpināti. "Lemjot par labu airBaltic stratēģiskai attīstībai, politiķiem ir iespēja parādīt, ka viņi tiešām domā par valsti, tās attīstību un iedzīvotāju interesēm. Parādīt nevis ar mēnešiem ilgu lemšanu un novilcināšanu, bet gan ar lēmumu, kas vērsts uz ilgtermiņa attīstību un valstisko interešu ievērošanu. Vai arī – demonstrēt, ka pat vēlēšanu priekšvakarā viņi valsts un tās iedzīvotāju vajadzību dēļ nespēj atteikties no savām parastajām politiskajām ķildām un intrigām," teikts atbalsta vēstulē.

Svarīgākais