Nākamgad bezdarbs Eiropā turpinās pieaugt

Lai arī kopīgais 27 Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu tirgus pārvar recesiju, bezdarba rādītāji nākamgad vēl aizvien turpinās pieaugt, šodien Austrijas galvaspilsētā notiekošajā Eiropas Tautas partijas rīkotā konferencē prognozēja Briseles Brīvās universitātes ekonomikas zinātņu profesors Andrē Sapirs.

Ekonomists skaidroja, ka darba tirgus atlabšana vienmēr atpaliek no finanšu tirgus atveseļošanās. Tāpat, pēc Sapira domām, krīzes ietekmē nākotnē var pieaugt atšķirības ekonomiskajā izaugsmē starp attīstītajām un mazāk attīstītajām valstīm.

Vienlaikus Briseles Brīvās universitātes ekonomikas zinātņu profesors uzsvēra, ka recesijas pārvarēšana nekādā gadījumā nenozīmē, ka ES atsāksies strauja izaugsme.

Kā ziņots, trīs dienas Vīnē notiek lielākās Eiropas Parlamenta politiskās grupas - Eiropas Tautas partijas (Kristīgo demokrātu) - rīkots pasākums "Pasaule 2025.gadā: Izvirzīt cilvēkus Eiropas centrā", kurā viedokļu līderi diskutē par sociālo un ekonomisko atveseļošanos no krīzes, kā arī citām Eiropas Savienības aktualitātēm.

Klātesošie augsta līmeņa ekonomikas zinātņu eksperti gandrīz vienprātīgi atzīst, ka lielākā ieguvēja no valdošās finanšu krīzes nākotnē būs Ķīna, proti, krīze vēl vairāk palielinās Ķīnas ietekmi starptautiskajā vidē.

Komentējot krīzes pārvarēšanas mehānismus, tika minēta gan nepieciešamība privatizēt nacionalizētās bankas, gan vajadzība pēc valsts budžeta konsolidācijas. Pēc ekspertu domām, pārņemto banku atdošanai privātajam sektoram ir jānosaka konkrēts termiņš.

Tāpat tiek atzīts, ka budžeta konsolidācija daudzu valstu valdībām būs ļoti grūts un dažkārt pat nepārvarams uzdevums.

Ekonomika

Nākamgad plānots paaugstināt akcīzes nodokli degvielai, bezalkoholiskajiem un alkoholiskajiem dzērieniem, kā arī paredzēta akcīzes nodokļa paaugstināšana tabakas izstrādājumiem no 2027.gada, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajos un saskaņošanai iesniegtajos grozījumos likumā "Par akcīzes nodokli".